Stavenes fyr

Stavnes fyr, Møre og Romsdal.

Artikkelstart

Stavenes fyr er en fyrstasjon på nordøstpynten av Averøya ved innseilingen til Kristiansund, i Averøy kommune, Møre og Romsdal fylke. Den ble opprettet som innseilingsfyr i 1842, og i 1976 ble det automatisert og avbemannet.

  • Tårnets høyde: 8 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 21,7 meter
  • Lysvidde: 7,8 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (3) WRG 10s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter neset den ligger på. Stav betyr ofte bratte berg, og det er det i nærheten.

Historikk

Stavnes fyr ble tent samtidig med Kvitholmen fyr og virket sammen med dette for å lede skipstrafikken videre inn fra Hustadvika og mot Kristiansund. Den ble anlagt som familiestasjon. I tillegg ble det bygget et uthus hvor det var innredet et værelse til en assistent. På den ene veggen i bolighuset ble det bygget et karnapp hvor det ble plassert en fyrlykt av femte orden. I 1894 ble det satt opp et nytt lyktehus, og i 1907 ble lykta skiftet ute med en fjerdeordens lykt. I 1953 ble det bygget et større bolighus for fyrvokteren med familie, og et mindre for en assistent. Et nytt fyrtårn med maskinhus som ga strøm fra aggregater kom også opp. Det gamle bolighuset ble revet.

Etter avbemanningen ble bolighusene stående tomme til 2010, da Stavneset venner leide dem av Kystverket og åpnet besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg