Stavanger Adresseavis

Stavanger Adresseavis var en avis som ble utgitt fra 1833 og som skiftet navn til Stavanger Amtstidende og Adresseavis i 1841. Avisen gikk inn i 1906.

Etter et spinkelt forsøk på å utgi et meddelelsesblad fra Stavanger Adressecontoir i 1770, skulle ikke byen få sin første virkelige avis før i 1833, og selv da var det et anspråksløst tiltak. Da første nummer av Stavanger Adresseavis forelå 4. oktober 1833, var det ikke oppgitt noen ansvarlig redaktør, men det framgikk at den lille trykksaken, i tospaltet format, var trykt hos Lauritz Christian Kielland (1808–1861).

Boktrykkeren lovet et ukentlig blad, hvor «hverken Form eller Indhold gjøre store Fordringer». Det var et beskjedent mål som Kielland gjorde sitt beste for å nå.

Først i 1838 trykte avisen det første referat fra offentlige forhandlinger, nemlig amtsformannskapet. Opprettelsen av byens første bank, Stavanger Sparebank, i 1834, ble ikke nevnt med et ord. De få spaltene ble fylt med innsendte bidrag, reiseskildringer, handelsetterretninger og oversikter over reisende til og fra byen. Det hendte at noen av byens lærde røk i tottene på hverandre i spaltene og overøste hverandre med latinske skjellsord, men andre lokalnyheter var nesten totalt fraværende. Derimot var innholdet den første tiden sterkt preget av frykt for koleraen som herjet på Østlandet og så langt vest som til Egersund. Avisen advarte mot å besøke byens forlystelsessteder så lenge faren truet. Ingen komedie i koleraens tid, så ut til å være mottoet.

Navnet skiftet til Stavanger Amtstidende og Adresseavis i 1841, og avisen kom nå to dager i uken. Nå var stoffet mer ryddet, det var blitt egen plass for «meddelelser fra Indlandet» og «Udenlandske Efterretninger». De første klisjeene livet opp i de grå spaltene. Nå var det også blitt et mer lokalt preg over journalistikken. Amtstidende, som den het på folkemunne, meldte om at det var funnet rester etter det gamle Olavsklosteret i byen, og det ble advart mot betlerne som var kommet til byen. Først i 1872 ble Amtstidende dagsavis, begrunnet i hensynet til de ferske telegrammene (byen fikk telegraf i 1857). Nå tok avisen også mer del i den politiske debatten og ble et talerør for de mest konservative kretser. Opplaget var bare rundt 400 i 1878, men mange av byens mektigste menn leste den daglig, og stakk gjerne innom redaksjonslokalene når de hadde noe som de mente byen burde få høre. Etter hvert ble konkurransen med de tre Venstre-avisene i byen for hard. 1. desember 1906 var det hele over.

Fakta

  • Stavanger Adresseavis: første nr. 4.10.1833, første red. trolig Lauritz Christian Kielland. Siste nr. 31.12.1840.
  • Skiftet navn til Stavanger Amtstidende og Adresseavis: første nr. 3.1.1841, siste nr. 1.12.1906.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg