Statens finansfond

Artikkelstart

Statens finansfond var et fond som fra 2009 til 2014 var i virksomhet for å bidra midlertidig med kjernekapital til norske banker. Fondet ble opprettet ved lov av 6. mars 2009 for å styrke bankene og sette dem bedre i stand til å opprettholde normal utlånsvirksomhet under finanskrisen som da rammet verden, og ble avviklet ved Kongen i statsråd 14. februar 2014, da krisen var over og behovet for ytterligere kjernekapital ikke lenger eksisterte.

Statens finansfond var et eget rettssubjekt, med en kapital på 50 milliarder kroner, og foretok kapitalinnskudd i norske banker enten som fondsobligasjon eller preferansekapital. Innskudd skjedde etter søknad fra den enkelte bank. I løpet av virketiden bidro Statens finansfond med ansvarlig kapital til 28 banker.

Historikk

Statens finansfond ble opprettet i kjølvannet av den internasjonale finanskrisen høsten 2008, da problemer i den amerikanske banksektoren spredte seg til europeiske og norske banker. Krisen førte til likviditets- og soliditetsproblemer for norske banker, som svarte på dette ved å stramme til sin utlånspraksis. Norske myndigheters svar på dette var blant annet tilførsel av kortsiktig finansiering via Norges Bank, som også tilbød mer langsiktig finansiering gjennom lån med to og tre års løpetid.

Statens finansfond ble opprettet for å bedre kapitaltilgangen i norske banker. Kapitaltilførsel derfra var forbeholdt solide banker som tilfredsstilte krav til kjernekapitaldekning med god margin. Birger Vikøren ble engasjert som administrerende direktør. Samtidig ble Statens obligasjonsfond opprettet, som skulle bidra til økt likviditet i, og kapitaltilgang til, det norske kredittobligasjonsmarkedet. Obligasjonsfondet ble plassert som et kapitalinnskudd i Folketrygdfondet, og administrert derfra.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg