Starship

Illustrasjon: Starship-systemet består av Starship-fartøyet og Super Heavy Rocket. Her sitter Starship-fartøyet montert oppå raketten under oppskytning

/SpaceX.

Artikkelstart

Starship er et stort, bemannet og gjenbrukbart fraktsystem som er designet for å bringe astronauter og nyttelast til bane rundt Jorda, til Månen, til Mars og videre. Det er det kommersielle selskapet SpaceX som utvikler Starship-systemet. Systemet er fortsatt i utviklings- og uttestingsfasen og er ennå ikke testet med mennesker ombord.

Starship-systemet består av et romfartøy – som heter Starship – og en SpaceX Super Heavy bærerakett. Når Starship i fremtiden skal frakte mennesker til Månen og Mars, er det denne bæreraketten som skal skyte den opp fra Jorda.

Starship romfartøy

Illustrasjon: Bæreraketten Super Heavy er ferdigbrukt og kobles fra mens Starship-farkosten reiser videre på ferden mot Månen eller Mars
/SpaceX.
Starship SN8 testfartøyet ved oppskytning i desember 2020
/SpaceX.

Selve romfartøyet Starship har vært under utvikling siden 2012, og både hele systemet og romfartøyet har hatt flere forskjellige navn før de ble kalt Starship. Først var det planlagt at Starship skulle lages av en lettvekt kompositt av karbonfiber, men i 2019 ble det offentliggjort at det vil lages av rustfritt stål. Rustfritt stål er billigere enn karbonfiber, og det er enklere å forme, men det er også mye tyngre.

Starship-romfartøyet er stort: Det er ni meter i diameter, 50 meter høyt, og kan veie opp til 5000 tonn ved oppskytning. Når den i fremtiden blir montert oppå Super Heavy-bæreraketten vil hele systemet til sammen være nesten 120 meter høyt. Til sammenligning var NASAs romferger 8,7 meter i diameter, 57 meter høye, og veide opp til 2000 tonn ved oppskytning. Saturn V, som sendte mennesker til månen for første gang, var 111 meter høy.

Starship-romfartøyet bruker Super Heavy-bæreraketten for å komme seg avgårde på lengre ferder. Men det har sine egne rakettmotorer til framdrift etter at den løses fra Super Heavy, og er dermed det såkalte andretrinnet i systemet. Starship-romfartøyet skal også kunne lande, ta av, sveve, og forflytte seg vertikalt fra bakken – både på Jorda og på fjerne overflater på Månen eller Mars. Rakettmotorene, som Starship har seks av, heter Raptor. Disse rakettene er ikke kraftige nok til å sende romfartøyet ut av Jordas tyngdekraftsfelt, men på Månen eller Mars, som har lavere tyngdekraft, har rakettmotorene nok kraft. Raptor er de samme rakettemotorene som brukes på SpaceX Falcon 9.

Tester

Under test av Spaceship SN8 i desember 2020 vippet fartøyet seg kontrollert på "magen". Dette er aldri gjort før.
/SpaceX.

Starship gjorde sin første oppskytningstest med Raptor i juli 2019. Da beveget den seg 20 meter opp i lufta og landet igjen. Starship har gjennomgått mange tester, og noen ganger har slike tester ført til eksplosjoner eller ødeleggelser. Dette har ikke nødvendigvis betydd at testen er mislykket, men at fartøyet tålte mye – og noen ganger mer enn den er designet for – før ødeleggelsen skjedde. I desember 2020 gjennomgikk en testmodell av Starship som heter SN8, en høydetest, hvor den beveget seg opp til 12,5 kilometer og vippet seg kontrollert over på siden. Deretter svevde/datt den kontrollert nedover i høyde før den igjen vippet seg på høykant og gjorde et landingsforsøk. En feil i rakettmotorene gjorde at den eksploderte ved landing, men testen ble likevel regnet som vellykket. Aldri før har en romfarkost vippet, svevet kontrollert på siden, for deretter å vippe tilbake før en landing. Starship har flere funksjonstester igjen før den skal testes med astronauter.

Fremtidige ferder til månen og Mars

Illustrasjon av Starship og en bosetning på Mars i fremtiden

/SpaceX.

Starship skal kunne brukes til Månen, og den første bemannede eller forbiflyvning av månen er planlagt i 2023. På lengre sikt er planen at Starship skal kunne frakte 100 tonn nyttelast til overflaten av Mars. Målet er å få til dette innen 2024 med en ubemannet ferd, og at en bemannet ferd til Mars kommer senere. Det endelige målet er å frakte opp til 100 mennesker til Mars med hver Starship-ferd.

Utviklingen av Starship skjer i Boca Chica i Texas, USA. Alle testene og deler av utviklingen streames direkte og kan følges på nett.

Super Heavy – raketten

Super Heavy-raketten er en bærerakett som skal bringe Starship-farkosten ut av Jordas tyngdefelt og videre på ferden. Raketten er under utvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg