Stargate

Artikkelstart

Stargate er et norsk låtskriver- og produksjonsteam. Det ble etablert i Trondheim i 1996 av Mikkel Storleer Eriksen og Hallgeir Rustan, og utvidet med Tor Erik Hermansen i 1998. Med base i sitt eget studio satset de for fullt på det kommersielle pop-, r&b- og hiphop-markedet, og har oppnådd høye listeplasseringer verden rundt, ikke minst med sine mange samarbeid med Rihanna.

Stargates første internasjonale suksesser var de britiske popgruppene S Club 7 og Hear'Say. Mellom 1998 og 2002 hadde de 30 Topp 10-singler på de britiske listene, blant trioens største britiske hits er Sorry Seems To Be The Hardest Word med Blue og Elton John, Day & Night med Billie Piper og Scandalous med Mis-Teeq. De har også stått bak sanger med norske artister som Noora, Multicyde (Not For The Dough fra 1999 var den første listetopperen i Stargates karriere), Van Eijk, Sissel Kyrkjebø, Lene Marlin, Cape og gruppa Stargate.

I 2005 flyttet Eriksen og Hermansen til New York, mens Rustan trakk seg fra Stargate på grunn av familieforpliktelser. Som duo har Stargate skrevet og produsert hele ti listetoppere i USA:

  • So Sick (Ne-Yo, 2006)
  • Irreplaceable (Beyoncé, 2006)
  • Take A Bow (Rihanna, 2008)
  • Rude Boy (Rihanna, 2010)
  • Black & Yellow (Wiz Khalifa, 2010)
  • Only Girl (In The World) (Rihanna, 2010)
  • Firework (Katy Perry, 2010)
  • What's My Name (Rihanna feat. Drake, 2010)
  • S&M (Rihanna, 2011)
  • Diamonds (Rihanna, 2012)

De har videre skrevet låter for blant andre Beenie Man, Cher, Stephen Gately fra Boyzone, Nas, Chris Brown, Selena Gomez, Iggy Azalea, Charli XCX, Whitney Houston, Mariah Carey, Jennifer Lopez, Zara Larsson, Demi Lovato, Gwen Stefani og Fifth Harmony, samt countryartistene Keith Urban og Lady Antebellum. Tidligere i karieren remikset de også mange låter, for artister som Michael Jackson, The Jacksons, Mariah Carey, En Vogue, Eve, Lil’ Kim, Brandy, Toploader, The Brand New Heavies, Angie Stone og Mary J. Blige.

Dessuten står Stargate bak Lionel Richies comebackhit I Call It Love (2006), og har stått bak to kortvarige forsøk på egne plateselskap: norske Nebula Music og amerikanske StarRoc. De ble belønnet med Spellemannprisen i 2006 (bransjeprisen) og 2010 (årets produsent). De fikk Grammyprisen for 2008s beste r&b-låt, Miss Independent (framført av Ne-Yo), og 2010s beste dancelåt, Only Girl (In the World) (framført av Rihanna). Og i 2013 produserte og skrev duoen Ylvis' kjempehit The Fox.

I 2014 flyttet duoen til Los Angeles, noe som blant annet innebar en økt satsing på sanger til filmbransjen, med bidrag i filmer som Home, Rio 2 og Zootopia. De arrangerte og produserte Coldplay-albumet A Head Full of Dreams (2015), og i 2016 bygde de nytt studio, deres første siden årene i Trondheim, i LA-bydelen Venice. Den 3. august 2017 i Trondheim holdt Stargate sin første egne konsert. Samme år sto de bak Julia Michaels-hiten Issues, som ble Grammypris-nominert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg