Stanislaw Sjusjkevitsj

Faktaboks

Stanislaw Sjusjkevitsj

Stanislaw Stanislavavitsj Sjusjkevitsj

Stanislav Sjusjkevitsj

engelsk transkripsjon Stanislav Shushkevich

Født
15. desember 1934, Minsk, Sovjetunionen (nå i Hviterussland)
I desember 1991 ble Sovjetunionen oppløst. Hviterusslands president Stanislaw Sjusjkevitsj (i midten) sammen med Russlands president Boris Jeltsin (til høyre) og Ukrainas president Leonid Kravtsjuk (til venstre) opprettet ved oppløsningen en avtale om opprettelsen av Samveldet av uavhengige stater (SUS). Bildet er tatt 18. desember 1991.

Artikkelstart

Stanislaw Sjusjkevitsj er en hviterussisk politiker. Han var parlamentsformann og Hviterusslands statsoverhode i perioden 1991–1994.

Sjusjkevitsj er doktor i fysikk og matematikk tilknyttet Det hviterussiske vitenskapsakademiet. I 1990 ble han innvalgt i Det hviterussiske øverste sovjet for Den hviterussiske folkefronten, og valgt til viseparlamentsformann. Han ble parlamentsformann etter det mislykkede konservative kuppforsøket i Moskva i august 1991.

Sjusjkevitsj var en nøkkelspiller i opprettelsen av Samveldet av uavhengige stater (SUS) og Sovjetunionens oppløsning i desember 1991. Han var statsoverhode i det uavhengige Hviterussland i perioden 1991–1994, og var tilhenger av markedsreform. Etter et mistillitsforslag i januar 1994 måtte han gå av. Han stilte ved presidentvalget i 1994, men fikk bare 10 prosent oppslutning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg