St. Josephsøstrene er en fransk katolsk orden grunnlagt i 1861 og inspirert av jesuittisk fromhet med vekt på misjon, undervisning og sykepleie.

Faktaboks

Også kjent som

egentlig Sankt Josephsøstrene av Chambery

I Norge

De etablert seg i Oslo i 1865 med fire franske søstrene. I 1868 fikk St. Josephsøstrene i Oslo fikk eget hus (Akersveien 4) vis-a-vis St. Olavs kirke hvor de opprettet internat og skole (St. Olav) som sener ble til St. Sunniva katolske skole, en stor privat grunnskole som fortsatt finnes. I 1883 startet de et mentalsykehus, Vor Frues Hospital, Vor Frue Sykepleierskole (1928).

I likhet med de andre store søsterordenen (Elisabethsøstrene og Franciskus Xavier-søstrene) hadde de på det meste over 100 søstre som drev sykehus (St. Joseph hospitaler) og skoler i Sør-Norge (Fredrikstad (1887), Halden (1887), Porsgrunn (1892), Kristiansand (1891), Drammen (1900). Etter andre verdenskrig avtok samfunnsoppgavene i takt med utbyggingen av offentlige helsevesen samt rekrutteringsproblemene som preger Den katolske kirken i Vesten.

I dag er virksomheten konsentrert om et klosteranlegg på Grefsen i Oslo. St. Josephsøstrenes hjem er et hvile- og aldershjem for ordenssøstre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg