Sankt Dominikus av Sandro Botticelli. Falt i det fri (Public domain)

St. Dominikus var grunnlegger av Dominikanerordenen (Prekebrødrenes orden).

Rundt 1196/1197 ble han kannik ved katedralen i Burgo de Osma. I perioden 1203–1206 fulgte han sin biskop på to sendeferder til kong Valdemar 2 Sejr av Danmark. Gjennom kongen og erkebiskop Anders Sunesen ble de kjent med danskenes forsøk på å erobre og kristne Estland, og ønsket å slutte seg til dem. Dette ble forhindret av pave Innocens 3, som i stedet sendte dem til Sør-Frankrike for å forkynne mot katarene.

Denne virksomheten, forkynnelse «på apostlenes vis», det vil si til fots og i fattigdom, opptok Dominikus fra 1206 og frem til 1217, etter 1209 i ly av korstoget mot albigenserne (katarene). I 1215 knyttet han andre forkynnere til seg på formelt vis, noe som ble kimen til Prekebrødrenes orden.

Hans sammenslutning, som hadde rett til fritt å forkynne innenfor bispedømmet Toulouse, ble godkjent av Honorius 3 i desember 1216. Tanken om en forkynnerorden med internasjonalt virkefelt var imidlertid dukket opp allerede i forbindelse med 4. laterankonsil (1215) under Innocens 3, og ble gradvis akseptert av hans etterfølger. Allerede i 1217 ble brødre, i relativt beskjedent antall, sendt fra Toulouse til Spania og til universitetsbyene Paris og Bologna, det siste på grunn av Dominikus' vektlegging av en god utdannelse for fremtidige forkynnere.

I 1220 var utviklingen kommet så langt at det første generalkapittel kunne avholdes i Bologna. Det året, og ved generalkapitlet samme sted påfølgende år, ble ordenen organisert og institusjonalisert etter demokratiske prinsipper som en internasjonal orden i kirkens tjeneste. I 1221 planla Dominikus å vende tilbake til misjonen i Baltikum, men han døde 6. august. Han ble kanonisert i 1234. Festdag: 8. august.

  • Halvorsen, Per Bjørn: Dominikus: en europeers liv på 1200-tallet, 2002, isbn 82-7099-364-6, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.