St. Celestin 5 het opprinnelig Pietro da Morrone, og var pave fra 5. juli 1294 til 13. desember samme år. Han var den første paven til å fratre embetet i live.

Som ung ble Pietro da Morrone benediktinermunk, før han forlot klosteret for å leve som eremitt. Hans asketiske livsstil gjorde at han tiltrakk seg flere disipler og dermed ble han leder for en gruppe med eremitter. Gruppen ble senere en del av benediktinerordenen.

Da han ble pavekåret var Pietro da Morrone allerede en eldre mann, over 80 år gammel. Som pave bodde Celestin 5 i Napoli, og var avhengig av støtte fra Karl 2 av Anjou. Hans livsførsel gjorde at han ble forstått som en hellig mann, men da han manglet de administrative evner som paveembetet krevde,  lengtet han etter sitt gamle eremittliv.

Celestin 5 abdiserte som pave 13. desember 1294, altså samme år som han ble pavekåret. Han var dermed den første paven som fratrådte embetet i live, noe som gav Benedikt 16 forankring i katolsk tradisjon til å gjøre det samme.

I sin samtid var det imidlertid flere som anså Celestin 5s fratredelse som ulovlig. Han fikk dermed ikke lov til å vende tilbake til eremittlivet, og Bonifatius 8 lot ham innesperre i borgen Fumone 86 år gammel, hvor Celestin også døde.

Celestin 5 ble helgenkåret av Clemens 5 i 1313. Hans festdag er 19. mai.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.