Støytemperatur, en parameter som beskriver effekten i radiostøy, basert på at tilgjengelig støyeffekt per båndbreddeenhet, N0 (Watt/Hz), fra en signalkilde er gitt av N0 = kT, hvor k er Boltzmann-konstanten, 1,38 10-23Watt/Hz/K. Se termisk støy. T er den fysiske temperaturen i kelvin (K).

Støytemperaturen kan brukes til å beskrive egenstøyen for en forsterker. Den refererer seg da til temperaturen for en ideell støykilde på inngangen av forsterkeren.

Egenstøyen for en forsterker kan også angis som støytall eller støyfaktor, NF. Sammenhengen mellom støyfaktor og støytemperatur er gitt av

\(NF=\left( 1+\frac{T}{290} \right)\)

\(T=290\cdot \left( NF-1 \right)\)

En forsterker med en støytemperatur på 290 K har en støyfaktor på 2, tilsvarende 3dB. En forsterker for en satellittmottaker til hjemmebruk kan typisk ha en støyfaktor på 0,7 dB, tilsvarende en støytemperatur på 51 K.

Støytemperaturen brukes også til å angi nivået for radiostøyen i verdensrommet. Det kalde verdenrommet har en støytemperatur på 3 -4 K, men i visse områder øker støytemperaturen, og oppdagelsen av dette var utgangspunkt for radioastronomi. Solen har en støytemperatur på ca 6000K.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jemila Daush

Er det mulig å endre på ligningene slik at de er leselige.

svarte Ola Nordal

Heisann. Her var det jammenmeg LaTex-kodingen som hadde blitt ødelagt. Tusen takk for at du sier fra! Alt godt fra Ola i SNL-redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg