Støtt-Tennholmen fyr

Støtt-Tennholmen fystasjon i Meløy.
Av .

Artikkelstart

Støtt-Tennholmen fyr var en fyrstasjon på Ternholmen i Ternholmfjorden, i Meløy kommune, Nordland. Den ble opprettet som kystfyr i 1916 og nedlagt i 1918.

  • Tårnets høyde: 13,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 29,5 meter
  • Lysvidde: 7 nautiske mil

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter holmen den ligger på. Den het tidligere Tennholmen, nå Ternholmen, og ligger vest for fiskeværet Støtt. Første ledd i navnet er tatt med for å skille fyrstasjonen fra Tennholmen fyr utenfor Bodø. Siste del av navnet kommer av fuglen terne.

Historikk

Tennholmene lå midt i et viktig fiskefelt og det ble derfor bygget et familiefyr på den sydligste holmen. Den bestod av et bolighus med en 4. ordens fyrlampe i et tårn på taket, et uthus, naust og landing. Her hadde imidlertid Fyrvesenet undervurdert hvilke naturkrefter som kunne opptre i området. Det gikk bare et par måneder år før en forferdelig orkan traff fyret med full tyngde natt til nyttårsnatten 1917. Landing og naust ble knust av sjøen og feid bort. Det samme skjedde med uthuset. Fyrvokterboligen som lå 18 meter over høyvann holdt også på å gå samme vei. Det skjedde heldigvis ikke, men huset fikk store skader og fyret måtte slukkes. Fyrvokterfamilien var i livsfare, men klarte seg så vidt. Det tok tre døgn etter stormen før det ble mulig å berge dem vekk fra holmen og det ødelagte fyret.

Fyrstasjonen flyttes

Fyrstasjonen ble delvis reparert, men siden det hadde vist seg at fyrstasjonen ikke var bygget sterk nok hadde Fyrvesenet to muligheter. Enten kunne de erstatte bygningene med et solid støpejernstårn og forandre fyret til tørnstasjon, ellers så kunne de flytte fyrstasjonen. Første alternativ var klart dyrest. Siden naboøya, Kalsholmen, like ved lå mer beskyttet og også kunne egne seg som plass for et fyr, ble fyrstasjonen flyttet dit.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg