Stølsmaradalen

Stølsmaradalen
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Stølsmaradalen er en ubetjent DNT-hytte i dalen med samme navn sørøst for Hurrungane i Vest-Jotunheimen. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Årdal, Sogn og Fjordane; 848 meter over havet.

Fra hytta er det merkede sommerruter ned den stupbratte Brendeteigen til Vetti og sørover langs Utladalen til Gravdalen og Avdalen. Stølsmaradalen består av to hytter med syv sengeplasser, samt flere ekstra soveplasser på madrasser, og er et populært utgangspunkt for turer i Hurrungane.

Navnet

Navnet Stølsmaradalen har dalen fått for å skille den fra de andre dalene med tilsvarende navn i Utladalen. Like i nærheten ligger blant Midtmaradalen og Maradalen. «Mara» betyr elv som graver.

Historikk

Gården Vetti i Utladalen eide store fjellvidder på begge sider av dalen. I 1787 solgte Jørgen A. Vetti den ubebygde Stølsmaradalen til Thomas Hallvardson Midthun og Jon Melheim for at de skulle få seg seter. Navnet på dalen må derfor ha kommet etter eiendomshandelen. Setra, eller stølen som det heter i området, bygde de to karene like etterpå, og den var i bruk helt til 1940.

I 1975 leide DNT to av bygningene og pusset dem om for å bruke dem som ubetjent hytte. Hytta ble også pusset opp i 2015 og 2016, og er siden i utmerket stand. Oppussingene har skjedd med støtte fra Arentz-legat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Andresen, Helle (2019). Forsvinningen som satte spor- historien om Arentz legat. DNT.
  • Lauritzen, Per Roger (1997). Hyttene i Jotunheimen, Breheimen og Gausdal Vestfjell. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg