Sri Lanka har vært opptatt av å styrke sine diplomatiske, økonomiske og militære bånd med andre land i regionen, i Asia. Landet har vært en pådriver for regionalt samarbeid, blant annet gjennom South Asian Association of Regional Cooperation (SAARC). Sri Lanka har også samarbeid med USA, Russland og EU. Landet deltar i flere multilaterale organisasjoner som Forente nasjoner (FN), Samveldet av stater, Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den asiatiske utviklingsbank.

Sri Lankas utenrikspolitikk har alltid vært preget av landets alliansefrie status, men alliansefriheten er blitt noe forskjellig definert av de to største partiene. UNP-regjeringer har oftest hatt en mer pro-vestlig holdning enn den mer venstreorienterte Folkealliansen, som har lagt vekt på nære forbindelser til blant annet Kina.

Forholdet til Norge

Norge og Sri Lanka har hatt et mangeårig utviklingssamarbeid. Norges tidligere rolle som tilrettelegger i fredsprosessen mellom regjeringen og Tamiltigrene (The Liberation Tigers of Tamil Eelam, LTTE) gjorde Norge godt kjent på Sri Lanka og medførte en del kritikk av Norge. Norges engasjement for fred og forsoning på Sri Lanka ble innledet ved at Sri Lankas daværende president Chandrika Kumaratunga og Tamiltigrene formelt inviterte Norge i 2000 til å ta rollen som tilrettelegger for fredsprosessen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg