Sri Lankas flagg
Flagget ble antatt 22. mai 1972. Det er landets nasjonalflagg, handelsflagg og statsflagg. Proporsjonene er 1:2.
Sri Lankas nasjonalemblem
Av .
Lisens: Gnu FDL

Sri Lankas flagg er en gyllen duk belagt med to felter. Ytterste felt har på mørkt rødt en stående gyllen løve som i løftet høyre forfot holder et tradisjonelt kastane-sverd. I hjørnene er det gule blad fra buddhistenes hellige pipaltre. Til venstre innerst ved stangen er et felt belagt med to brede, loddrette stolper i grønt og oransje.

Flagget uten feltene i grønt og oransje var opprinnelig kongen av Kandys flagg fra omtrent 1792 til 1815, og Ceylons flagg fra 1948 til 1951. De to loddrette stolpene ble satt inn i flagget i 1951 som symboler for landets to store etniske minoriteter: oransje for tamilene og grønt for tamil-talende muslimer.

Flagget ble tatt i bruk ved uavhengigheten i 1948, fikk sin nåværende form i 1951 og ble offisielt antatt i 1972.

Statens emblem

Statens emblem viser en rød sirkel belagt med en gull gående løve, som holder et sverd i løftet høyre forfot. Rundt sirkelen en krans av gylne blader av blå lotus, landets nasjonalblomst, og utenfor denne gylne riskorn. Det hele bæres av en gull urne for riskorn (punkalasa). Sirkelen støttes av gylne symboler for måne og sol. Øverst en gyllen sirkel med blå Dharmachakra, lovens hjul, et viktig symbol i hinduisme og buddhisme.

Emblemet ble antatt i 1972. Sirkelen med løven var også emblemet til den britiske dominion Ceylon fra 1954 til 1972.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg