Sri Aurobindo

Faktaboks

Sri Aurobindo

Sri Aurobindo, Aurobindo Ghose

Uttale
aurobˈindo
Født
15. august 1872
Død
5. desember 1950

Aurobindo Ghosh

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Sri Aurobindo var en indisk guru, yogi, dikter og nasjonalistleder.

Aurobindo Ghosh var født i Kolkata i 1872 og utdannet i Storbritannia. Han var en kort tid aktiv i nasjonalistbevegelsen i Bengal, fra 1902, utgav flere tidsskrifter og var en av de første til å agitere for svadeshi (bruk av indiske varer, boikott av engelsk).

I 1907 ble Aurobindo fengslet. Han studerte yoga i fengselet og fikk der et åndelig gjennombrudd. I 1910 flyktet han til den franske kolonien Pondicherry på Indias sørøstkyst, der han grunnla et innflytelsesrikt senter for indisk kultur og filosofi, nå kalt Aurobindo Ashram, og gav avkall på all politisk aktivitet. Han fikk mange disipler, og Aurobindo Ashram er i dag en omfattende religiøs institusjon med flere tusen medlemmer.

En av hans disipler var den franskfødte Mirra Alfassa, kjent som the Mother, som var hans nærmeste medarbeider. Etter hans død i 1950 ble Alfassa selv en guru. Hun grunnla i 1968 den utopiske landsbyen Auroville basert på Aurobindos lære, og sin egen visjon om menneskets utvikling, som er formulert i det såkalte Auroville Charter.

Lære

Aurobindos lære bygger på elementer fra klassisk indisk filosofi, men har samtidig et sterkt personlig preg og var påvirket av vestlig filosofi og av evolusjonslæren. Han trodde at menneskeheten var på vei til å utvikle en ny og høyere bevissthetstilstand. Det høyeste prinsipp er brahman, som manifesterer verden som en guddommelig lek, lila. Verden er ingen illusjon, slik enkelte indiske filosofier hevdet. Alt er en manifestasjon av brahman, den egentlige virkelighet bak alle fenomener. Fra brahman utgår i tur og orden det «supramentale», det «mentale», det «vitale» og det «materielle» plan. De lavere plan får uopphørlig liv og energi fra de høyere, og føres i sin tur gjennom en indre trang oppad. Aurobindo forkynte åndelig oppvåkning gjennom yoga.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg