Språk i Oseania

Stillehavet
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Den mest utbredte språkfamilien i Oseania er den austronesiske, som kan deles i flere undergrupper. Melanesiske språk tales i kystområdene på Papua Ny-Guinea, på det meste av Salomonøyene, Vanuatu og på Ny-Caledonia. Mikronesiske språk tales på Marianene, Marshalløyene, Mikronesiaføderasjonen, Nauru og Kiribati. Polynesiske språk tales på Fransk Polynesia, Cookøyene, Niue, Tonga, Samoa, Amerikansk Samoa, Tokelau og Tuvalu, foruten av grupper på New Zealand, Vanuatu, Salomonøyene, Mikronesiaføderasjonen og på Hawaii.

I en mellomstilling mellom melanesisk og polynesisk befinner dialektene på Fiji og standard fiji seg. Filippinske språk snakkes foruten på Filippinene også på Guam og Palau. I innlandet på Papua Ny-Guinea og på Papua (indonesisk Ny-Guinea) snakkes hundrevis av papuaspråk. Det er uklart om de er innbyrdes beslektet, og slektskap med andre språkgrupper er ikke fastslått.

I Australia snakkes en rekke australske språk som antas å være innbyrdes beslektet, og også muligens beslektet med de utdødde språkene på Tasmania. De innfødte språkene tenderer mer og mer til å overta som offisielle språk i de nye selvstendige statene, men ellers brukes engelsk, og i Polynésie Française og delvis Vanuatu fransk, som riksspråk. Ofte finnes det lokale varianter av engelsk, og i Papua Ny-Guinea, Salomonøyene og Vanuatu er pidginspråk normale kommunikasjonsmidler og delvis skriftspråk og riksspråk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg