Størstedelen av Europas befolkning taler språk som hører til den indoeuropeiske språkfamilien, som er representert med en rekke ulike språkgrener. Til den østlige gruppen av de indoeuropeiske språkene, satem-gruppen, hører albansk, slavisk og baltisk; til den vestlige, kentum-gruppen, hører gresk, romansk, keltisk og germansk.

De enkeltspråkene som tales av flest mennesker i Europa er russisk og tysk.

Albansk har vært ansett som en rest av det gamle illyriske språket, som hadde en langt større utbredelse i oldtiden, men språkets opprinnelse er usikker.

Slavisk deles i østslavisk, vestslavisk og sørslavisk. Østslavisk deles igjen i storrussisk, hviterussisk og ukrainsk. Vestslavisk omfatter polsk, sorbisk (i Lausitz i Tyskland), tsjekkisk og slovakisk. I tidlig middelalder var slavisk utbredt helt til Elben og Saale i vest. De sørslaviske språkene er slovensk, serbisk, kroatisk, bosnisk, makedonsk og bulgarsk.

Til den baltiske språkgruppen hører latvisk og litauisk.

Gresk språk har i historisk tid hatt større utbredelse enn det har nå. De romanske språkene har stort sett beholdt den utbredelsen latin hadde i Romerriket. Det er italiensk, retoromansk, fransk, spansk, katalansk og portugisisk, og rumensk lengst i øst. Av den en gang store keltiske gruppen er det igjen bare mindre områder med bretonsk, walisisk, skotsk-gælisk og irsk.

De germanske språkene deles gjerne i vestgermansk, med tysk, nederlandsk, frisisk og engelsk, og nordgermansk, med de nordiske språkene dansk, svensk, norsk, færøysk og islandsk.

Den uralske språkfamilien er i Europa representert med den finsk-ugriske språkgruppen. Den har en vestlig gren med samisk, finsk, karelsk og estisk, og en østlig gren med ungarsk. I det nordøstlige Russland tales språk som hører til den samojediske språkgruppen i den uralske språkfamilien.

Lengst sørøst i Europa og på Kypros snakkes tyrkisk, som hører til den tyrkiske språkfamilien. På Malta tales maltesisk, som er en vestarabisk dialekt sterkt påvirket av italiensk. Maltesisk regnes til de semittiske språkene i den afroasiatiske språkfamilien. Et annet eiendommelig språktilfelle er det baskiske språket i vest. Det viser ikke slektskap med noe annet språk.

  • Lombard, Alf: Alle jordens språk. Oslo, 1996. Les boken.
  • Stevenson, Victor: Ordenes historie. Oslo, 1985. Les boken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.