Størstedelen av Europas befolkning taler språk som hører til den indoeuropeiske språkfamilien, som er representert med en rekke ulike språkgrener. Til den østlige gruppen av de indoeuropeiske språkene, satem-gruppen, hører albansk, slavisk, baltisk; til den vestlige, kentum-gruppen, hører gresk, romansk, keltisk, germansk.

De enkeltspråkene som tales av flest mennesker i Europa er russisk og tysk.

Albansk har vært ansett som en rest av det gamle illyriske språket som hadde en meget større utbredelse i oldtiden, men språkets opprinnelse er usikker.

Slavisk deles i østslavisk, vestslavisk og sørslavisk. Østslavisk deles igjen i storrussisk, hviterussisk og ukrainsk. Vestslavisk omfatter polsk, sorbisk (i Lausitz i Tyskland), tsjekkisk og slovakisk. I tidlig middelalder var slavisk utbredt helt til Elben og Saale i vest. De sørslaviske språkene er slovensk, serbisk, kroatisk, bosnisk, makedonsk og bulgarsk. De baltiske språkene er latvisk og litauisk.

Gresk språk har i historisk tid hatt større utbredelse enn det har nå. De romanske språkene har derimot stort sett beholdt den utbredelsen latin hadde i Romerriket. Det er italiensk, retoromansk, fransk, spansk, katalansk, portugisisk og rumensk lengst i øst. Av den en gang store keltiske gruppen er det igjen bare mindre områder med bretonsk, walisisk, skotsk-gælisk og irsk.

De germanske språkene deles gjerne i vestgermansk med tysk, nederlandsk, frisisk og engelsk, og nordgermansk med de nordiske språkene dansk, svensk, norsk, færøysk og islandsk.

Den uralske språkfamilien er i Europa representert med den finsk-ugriske språkgruppen med en vestlig gren med samisk, finsk, karelsk og estisk, og en østlig gren med ungarsk. I det nordøstlige Russland tales språk som hører til den samojediske språkgruppen i den uralske språkfamilien.

Lengst sørøst på Balkan og i Kypros snakkes tyrkisk som hører til den tyrkiske språkfamilien. I Malta representerer maltesisk de semittiske språkene i den afroasiatiske språkfamilien. Det er opprinnelig en vestarabisk dialekt sterkt påvirket av italiensk. Et annet eiendommelig språktilfelle er det baskiske språket i vest. Det viser ikke slektskap med noe annet språk. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.