Størstedelen av Europas befolkning taler språk som hører til den indoeuropeiske språkfamilien, som er representert med en rekke ulike språkgrener. Til den østlige gruppen av de indoeuropeiske språkene, satem-gruppen, hører albansk, slavisk, baltisk; til den vestlige, kentum-gruppen, hører gresk, romansk, keltisk, germansk.

De enkeltspråkene som tales av flest mennesker i Europa er russisk og tysk.

Albansk har vært ansett som en rest av det gamle illyriske språket som hadde en meget større utbredelse i oldtiden, men språkets opprinnelse er usikker.

Slavisk deles i østslavisk, vestslavisk og sørslavisk. Østslavisk deles igjen i storrussisk, hviterussisk og ukrainsk. Vestslavisk omfatter polsk, sorbisk (i Lausitz i Tyskland), tsjekkisk og slovakisk. I tidlig middelalder var slavisk utbredt helt til Elben og Saale i vest. De sørslaviske språkene er slovensk, serbisk, kroatisk, bosnisk, makedonsk og bulgarsk. De baltiske språkene er latvisk og litauisk.

Gresk språk har i historisk tid hatt større utbredelse enn det har nå. De romanske språkene har derimot stort sett beholdt den utbredelsen latin hadde i Romerriket. Det er italiensk, retoromansk, fransk, spansk, katalansk, portugisisk og rumensk lengst i øst. Av den en gang store keltiske gruppen er det igjen bare mindre områder med bretonsk, walisisk, skotsk-gælisk og irsk.

De germanske språkene deles gjerne i vestgermansk med tysk, nederlandsk, frisisk og engelsk, og nordgermansk med de nordiske språkene dansk, svensk, norsk, færøysk og islandsk.

Den uralske språkfamilien er i Europa representert med den finsk-ugriske språkgruppen med en vestlig gren med samisk, finsk, karelsk og estisk, og en østlig gren med ungarsk. I det nordøstlige Russland tales språk som hører til den samojediske språkgruppen i den uralske språkfamilien.

Lengst sørøst på Balkan og i Kypros snakkes tyrkisk som hører til den tyrkiske språkfamilien. I Malta representerer maltesisk de semittiske språkene i den afroasiatiske språkfamilien. Det er opprinnelig en vestarabisk dialekt sterkt påvirket av italiensk. Et annet eiendommelig språktilfelle er det baskiske språket i vest. Det viser ikke slektskap med noe annet språk. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.