Spike Jonze

Faktaboks

Spike Jonze
Adam Spiegel
Uttale
dʒounz
Født
22. oktober 1969, New York City

Artikkelstart

Spike Jonze er en filmregissør og filmskuespiller fra USA. Han vokste opp i Bethesda i Maryland.

Jonze er mest kjent for å ha regissert en lang rekke særegne musikkvideoer for artister som The Beastie Boys, Björk, R.E.M. og Weezer. Han har spilt småroller i egne og andres filmer, blant annet i David Finchers The Game (1997).

Han fikk mye oppmerksomhet med sin underfundige regidebutfilm Being John Malkovich (1999), med John Cusack som mannen som finner en inngang til skuespilleren John Malkovichs sinn, og den like originale og smått surrealistiske Adaptation (2002), om en manusforfatter i vanskeligheter. For Being John Malkovich ble han Oscar-nominert til for beste regi.

Jonze adapterte en av barnelitteraturens største klassikere til filmlerrettet med Maurice Sendaks Where the Wild Things Are (Til Huttetuenes Land, 2009), og lagde flere dokumentarer og kortfilmer, som Scenes from the Suburbs (2011), med rockebandet Arcade Fire.

Han returnerte igjen til spillefilmen med å regissere Joaquin Phoenix, Amy Adams og Scarlett Johansson i det romantiske dramaet Her (2013), som ga ham Oscar-prisen for beste originalmanus og en Oscar-nominasjon for beste filmsang (The Moon Song, sammen med dens vokalist, Karen O).

Han var i 1999–2003 gift med Sofia Coppola.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg