Spansk fotball

Kampene mellom Barcelona og Real Madrid er blant de mest prestisjetunge i verden
Av .

Artikkelstart

I Spania spilles fotball både på profesjonelt nivå og på breddenivå. Fotball er den mest populære publikumsidretten i landet, og også den idretten med flest registrerte spillere (totalt 1 063 090 i 2019).

Det spanske ligasystemet er bygget opp med to nasjonale divisjoner øverst, nemlig Primera División og Segunda División. Under disse er divisjonene delt opp i avdelinger basert på geografisk tilhørighet. I den nasjonale cupturneringen Copa del Rey deltar over 100 klubber hvert år.

Fotball får bred dekning i nasjonale media, blant i sportsaviser som Marca, AS, El Mundo Deportivo og Sport, som alle utgis daglig. FC Barcelona, Real Madrid og Atlético Madrid er blant fotballklubbene i verden med aller størst inntekter. TV-rettighetene til å sende Primera División og Segunda División på det nasjonale og internasjonale markedet er verdt 21 milliarder kroner (2,1 milliarder euro) per sesong i perioden 2019-2022.

Bakgrunn

Lagbilde fra 1906, Recreativo de Huelva
Av .

Fotball fikk et fotfeste i Spania sent på 1800-tallet, først og fremst ved at britiske arbeidere, sjøfolk og spanske studenter som kom hjem igjen til landet spredte sporten. Den første fotballklubben som ble stiftet var Recreativo de Huelva i desember 1889 og den andre var Sevilla FC i januar 1890. Disse to klubbene spilte den aller første offisielle fotballkampen i Spania. Bare fire spillere i den kampen var spanske, resten var britiske.

En annen klubb med sterk tidlig britisk innflytelse var Bilbao Football Club. Byen Bilbao var et sentrum for industri, og tiltrakk seg britiske arbeidere i både gruver og verft. Bilbao FC skiftet navn til Athletic Club i 1903 og ble den første dominerende klubben i Spania, med sju titler i den nyetablerte cupturneringen Copa del Rey i perioden 1903-1916.

Spanias fotballforbund og landslag etableres

Det første spanske fotballforbundet ble stiftet i 1909, og det kongelige spanske fotballforbundet (Real Federación Española de Fútbol) ble stiftet i 1913. Slik fikk spansk fotball også innpass i FIFA. Første gang det spanske landslaget deltok i en turnering var i OL 1920 i Antwerpen. Her vant Spania sølvmedaljen og dette gav støtet til større fotballinteresse blant det hjemlige publikummet og økt mediedekning av idretten i hjemlandet.

La Liga

Santiago Bernabéu, spiller og senere klubbpresident i Real Madrid
Av .

I 1925 ble den spanske fotballen profesjonalisert, og i 1929 startet den første landsomfattende ligaen i landet. FC Barcelona ble den første ligamesteren, men Real Madrid og særlig Athletic Club var de sterkeste klubbene i ligaens tidlige år. Under ledelse av de britiske trenerne Fred Pentland og William Garbutt vant Athletic Club fire av første åtte utgavene av den spanske ligaen, før utbruddet av borgerkrigen i 1936. Ikke før i 1939 startet ligaen opp igjen, og i den neste perioden var Atlético Madrid og Barcelona de førende klubbene.

På 1950-tallet bygget Real Madrid sitt første virkelige store lag, med profiler som Alfredo Di Stefano, Ferenc Puskás, Paco Gento og Raymond Kopa. Ledet av klubbpresident Santiago Bernabéu dominerte de helhvite den hjemlige ligaen, og nevnte Bernabéu var dessuten en av pådriverne for å etablere en europacup for serievinnere. Real Madrid vant de første fem utgavene av den turneringen. Frem mot 1980 forble Real Madrid den dominerende spanske klubben. Diktator Francisco Franco ble regnet som en supporter av klubben og det har vært antydet av rivaler at dette hjalp Real Madrid til å dominere spansk fotball, men det er uklart i hvilken grad myndighetene eventuelt bidro til suksessen.

Første halvdel av 1980-tallet var en kort periode med baskisk dominans i La Liga, da henholdsvis Real Sociedad og Athletic Club vant to ligagull hver i løpet av fire år. I 1984/1985-sesongen vant Barcelona sitt første ligagull på over ti år, og siden har katalanerne sammen med Real Madrid dominert den spanske ligaen. Men også Deportivo La Coruña, Valencia og Atlético Madrid har blitt ligamestre i løpet av denne perioden.

Internasjonal suksess for spanske klubber

Internasjonalt har spanske klubber hatt stor suksess. Real Madrid vant Serievinnercupen seks ganger i perioden 1956-1966 og sju ganger i perioden 1998-2018. Barcelona vant den aller siste utgaven av turneringen i 1992, og katalanerne vant siden Champions League fire ganger i perioden 2006-2015. Real Madrid, Valencia, Sevilla og Atlético Madrid har dessuten vunnet Europaligaen/UEFA-cupen, og Atlético Madrid, Barcelona, Valencia og Real Zaragoza vant den nå avviklede Cupvinnercupen. Real Madrid og Barcelona har i tillegg vunnet VM for klubblag ved flere anledninger.

Spanias fotballandslag

Spanias landslag før en kamp mot Nederland 5. september 1920
Av .
Spanias landslag feirer VM-gullet i Madrid i juli 2010
Av .

Første gang et spansk landslag spilte kamp i fotball var i 1920, samme år Spania deltok i OL i Antwerpen. I denne turneringen tok Spania sølvmedaljen i fotballturneringen, etter at det ene finalelaget Tsjekkoslovakia ble diskvalifisert og en miniturnering ble arrangert for å avgjøre hvem som skulle få sølv- og bronsemedaljen.

Selv om den spanske fotballigaen etter hvert skulle etablere seg som en av de beste i verden, slet Spania lenge med å levere på tilsvarende nivå i landslagsfotballen. Laget vant riktignok EM i 1964 på hjemmebane etter seier mot Sovjetunionen i finalen, men det ble lenge til neste turneringsseier.

Først i 2008 ble Spania igjen europamester, da Tyskland ble slått 1-0 i finalen. To år senere ble Spania også verdensmestre for første gang, etter at Andrés Iniesta skåret det eneste målet mot Nederland i finalen. Og i 2012 vant det spanske laget EM for tredje gang da Italia ble beseiret med 4-0 i finalen. Mange regner denne periodens spanske landslag som et av historiens beste fotballandslag.

Kvinnefotball i Spania

Landslagsstjernen Caroline Graham Hansen ble første norske kvinne i den spanske ligaen.
Caroline Graham Hansen
Av /NTB scanpix.

Fotball for kvinner oppstod som et undergrunnsfenomen i Madrid-området på 1970-tallet, en tid da det autoritært konservative Franco-diktaturet betraktet fotball som ”upassende for kvinner”. Et landslag for kvinner ble etter hvert grunnlagt og spilte sin første offisielle kamp mot nabolandet Portugal i februar 1983. Laget holdt lenge ikke høyt nok nivå til å kvalifisere seg til turneringer.

Den første nasjonale fotballigaen for kvinner i Spania ble grunnlagt i 1988 og har siden blitt spilt i ulike formater, både vanlig seriespill og gruppespill. Siden sesongen 2011/2012 har Primera División for kvinner blitt spilt som et vanlig seriespill, hvor alle lagene møter hverandre på hjemme- og bortebane. Sommeren 2020 ble ligaen helprofesjonalisert. Caroline Graham Hansen ble i 2019 den første norske kvinnen som spilte for en spansk klubb da hun sluttet seg til FC Barcelona.

Etableringen av en nasjonal liga skulle bidra til at nivået på landslaget også bedret seg. I 1997 kom Spania seg til semifinalen i sitt første EM-sluttspill, og på 2010-tallet har laget to ganger blitt slått ut i kvartfinalen. Spania har også deltatt i VM to ganger på 2010-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg