Offisielt språk i Spania er spansk. I de autonome regionene Catalonia (Cataluña, Catalunya), Galicia og Baskerland (Euskadi, País Vasco) er henholdsvis språkene katalansk, aranesisk, galicisk og baskisk offisielle skrift- og undervisningsspråk i tillegg til spansk.

Riksspråket spansk er historisk sett basert på den nord- og sentralspanske dialekten kastiljansk, som har fortrengt andre språk- og dialektgrupper. Det regnes i dag som morsmål for nær 73 prosent av befolkningen. I nordvest snakkes galicisk (galego, spansk gallego) av vel 8 prosent av hele befolkningen. Galicisk er nærmest beslektet med portugisisk.

Innen den asturiansk-leonesiske dialektgruppen snakkes i Asturias asturiansk (bable, rundt 100 000 førstespråksbrukere), i León leonesisk og i Extremadura extremeño, et overgangsspråk mellom kastiljansk og galicisk-portugisisk. Leonesisk regnes i dag av mange som utdødd, og extremeño har svært få brukere. I Baskerland og det nordlige Navarra tales baskisk (euskara, spansk vasco, rundt 580 000 førstespråksbrukere), et ikke-indoeuropeisk språk med flere dialekter.

Dialektgruppen navarro-aragonesisk danner overgang mellom kastiljansk og katalansk. Det finnes i dag også spanske dialekter i området. I Aragón finnes rester av gasconsk (aranesisk, spansk aranés), en oksitansk dialekt med kjerneområde i Gascogne i Frankrike. Aranesisk er offisielt språk i Catalonia, sammen med spansk og katalansk. I det sørlige Aragón, Barcelona, Valencia, Murcia og Balearene tales og skrives varianter av katalansk (català, spansk catalán); med rundt fire millioner førstespråksbrukere. Det er en pågående diskusjon om for eksempel valenciansk skal regnes som en variant av katalansk eller som et eget språk.

Av utdødde språk i senere historisk tid kan nevnes den iberoromanske dialekten mozarabisk (mozárabe), som ble talt i det arabiskokkuperte Sør-Spania, og guanche på Kanariøyene, som har vært satt i forbindelse med berberspråkene. Blant landets sigøynere anslås mellom 40 000 og 140 000 som brukere av det iberoromanske sigøynerspråket som i Spania kalles caló.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg