Faktaboks

Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika

engelsk Southern African Development Community (SADC)

Tidligere Southern African Development Coordination Conference (SADCC)

Uttale
sˈʌðən ˈæfrikən divˈeləpment kəmjˈuniti

Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) er en regional økonomisk og politisk samarbeidsorganisasjon av 16 stater i det sørlige og sørøstlige Afrika.

Historikk

SADC ble dannet i 1980 med navnet Southern African Development Coordination Conference (SADCC). Navnet ble endret til Southern African Development Community (SADC) i 1992, samtidig som medlemslandene vedtok en ny avtale til erstatning for den opprinnelige, men som i liten grad endret sammenslutningens karakter. Den viktigste endringen var at SADC formelt ble en organisasjon, mot tidligere en løsere gruppering.

SADCs formål ble i 1992 formulert til å fremme økonomisk integrasjon med etablering av et fellesmarked som mål. Den nye traktaten trådte i kraft i 1993.

Det opprinnelige formålet med SADC var å koordinere medlemslandenes utviklingsplaner og ulike tiltak for å redusere avhengigheten av apartheidstaten Sør-Afrika. Etableringen av SADC var en videreføring av samarbeidet mellom frontlinjestatene, og fra starten var ni land med: Angola, Botswana, Lesotho, Malawi, Mosambik, Swaziland, Tanzania, Zambia og Zimbabwe. I 1990 ble det frigjorte Namibia medlem, i 1994 Sør-Afrika. I 1995 ble de opprinnelige geografiske rammene for samarbeidet overskredet, da også Mauritius formelt ble opptatt som medlem. I september 1997 ble ytterligere to medlemmer opptatt: Kongo og Seychellene. I 2005 ble Madagaskar medlem. Senere er Komorene blitt det sekstende medlem.

Organisasjonens virksomhet

En restrukturering i 2001 reduserte antall sektor-institusjoner fra 21 til fire: (1) handel, industri, finans og investeringer; (2) infrastruktur og tjenester; (3) mat, jordbruk og naturressurser; (4) sosial og menneskelig utvikling.

I 1994 ble det vedtatt å etablere en regional militær utrykningsstyrke, med trening og øvelser i andre halvdel av 1990-årene. Organisasjonen har spilt en tiltagende aktiv rolle, blant annet ved konflikten i Kongo, og har sendt observatører til valgene i Zimbabwe.

I 1980- og 1990-årene ble en rekke store prosjekter gjennomført, blant annet bygging av veier og jernbaner. Norge og de nordiske land har hele tiden vært blant de fremste politiske støttespillere og økonomiske bidragsytere til SADC.

SADC har sitt hovedkvarter i Botswanas hovedstad Gaborone. Siden 2021 er organisasjonens eksekutivsekretær Elias Mpedi Magosi fra Botswana.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg