Southampton lufthavn, Eastleigh er lufthavn for industribyen Southampton og fylket Hampshire i det sydlige Storbritannia. på kysten av den Engelske kanal. Lufthavn ligger ca. 6 km nord-nordøst for byen Southampton og ca. 100 km fra London lufthavn, Heathrow.

Passasjergrunnlaget for lufthavnen inkluderer det omkringliggende oppland samt byen Portsmouth, som ligger ca. 30 km sydøst for Southampton. Til sammen gir dette lufthavnen et tilfang på ca. 1,5 millioner mennesker. Lufthavnens tilknytning til luftfart strekker seg tilbake til 1910. Byen har gjennom hele Storbritannias historie hatt betydning for skipsfarten og for den teknologiske utvikling på området.

Blant annet fantes det et verksted i byen ved navn Moonbeam Engineering Ltd., som blant annet leverte mindre båter, propeller og skipsmotorer. I begynnelsen av forrige århundre (ca. 1900 til 1910 ), begynte virksomheten å utvikle en egen flytype, etter inspirasjon av Brdr. Wright i USA. I 1910 var en prototype ferdig, og fabrikkens deleier Edwin Moon, prøvefløy fra det området hvor nå Southampton lufthavn, Eastleigh ligger.

Lufthavnsområdet ble leir for styrker fra USA i 1917 og hadde på det meste ca. 4000 man stasjonert der. Etter 1. verdenskrig ble området hjem for en transittleir for emigranter til USA. Over 20.000 emigranter passerte gjennom leiren i 1928.

I 1932 ble lufthavnen inkorporert av Southampton Corporation og fikk navnet Southampton Municipal Airport. Lufthavnen ble et landemerke den 5. mars 1935, da den første Supermarine Spitfire tok av fra lufthavnen, etter at fabrikken Supermarine hadde etablert et testsenter på området.

I 1935 var lufthavnen også i bruk av Storbritannias "Fleet Air Arm". Under 2. verdenskrig ble lufthavnen benyttet til utdanning og trening både for bakke- og luftstyrker for den britiske marine.

Lufthavnen ble igjen overført til sivile eiere i 1946. På femtitallet var lufthavnen hovedlufthavn for fergetrafikk mellom Storbritannia og Frankrike, med fraktfly som kunne ta biler.

Lufthavnen har egen jernbanestasjon tilknyttet den moderne terminalbygningen, og er direkte forbundet med det nasjonale nettverk av jernbanelinjer.

IATA bookingkode: SOU

ICAO kode for lufttrafikktjenesten: EGHI

Link:  Southampton lufthavn, Eastleigh

I 2012 hadde lufthavnen 1,694,120 passasjerer.

Pr. januar 2014 betjenes lufthavnen av følgende flyselskap: 

  • Air France
  • Aurigny
  • Blue Islands
  • Eastern Airways
  • Flybe
  • Thomson Airways

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.