South Dakota.

Geoatlas. Begrenset gjenbruk

South Dakota, forkortet SD og S.Dak., er en delstat i USA som grenser til North Dakota i nord, Minnesota og Iowa i øst, Nebraska i sør, Wyoming og Montana i vest. Delstaten har et areal på 199 743 km2 og har 869 666 innbyggere (US Census, 2017). Hovedstaden er Pierre.

Navnet Dakota er etter sioux-folket dakota, og betyr 'venn, våpenfelle'. South Dakota er også kjent som The Coyote State, 'Coyotestaten', da prærieulven – coyoten – var meget vanlig her.

Elven Missouri renner fra nord til øst og deler South Dakota i to. Øst for elven er landskapet jevnet ut av tidligere isbreer; vest for elven preges det ikke-glasiale landskapet av vind- og vannerosjon. Lengst i vest finnes delstatens mest karakteristiske særpreg i Black Hills, en fortsettelse av Rocky Mountains, og hever seg i gjennomsnitt cirka 900 meter over det omkringliggende slettelandet. Høyeste punkt er Harney Peak med 2207 moh., som også er det høyeste punkt i Nord-Amerika øst for Rocky Montains.

Black Hills er et av de få skogkledde områdene i delstaten. Her ligger det berømte Mount Rushmore National Memorial. Sørvest for Black Hills ligger Badlands med sine karakteristiske kløfter og klipper formet av vind, regn og oversvømmelser. Området er gjort til nasjonalpark. Øst for Missourielven består landskapet for det meste av et bølgende slettelandskap dekket med fruktbar moreneleire. Tidligere var disse slettene dekket av kort gress, i dag er områdene dyrket opp.

Opprinnelig var South Dakota befolket av siouxfolk. I dag er 9 prosent av befolkningen etterkommere av disse. Av den øvrige befolkningen er 82,2 prosent regnet som hvite, 3,8 prosent hispanic og 2,1 prosent svarte (US Census, 2017). Mange av innbyggerne er av norsk avstamning.

I 2010 bodde 56,7 prosent i byer eller bymessige strøk. Største byer er Sioux Falls, Rapid City og Aberdeen. Statsuniversitet finnes i Vermillion. De største kirkesamfunnene er lutheranerne, dernest den romersk-katolske kirke og metodistene. South Dakota sender to senatorer og én representant til kongressen.

Økonomien er hovedsakelig basert på jordbruket, som også danner grunnlag for næringsmiddelindustri, handel og servicenæringer. 4/5 av arealet utnyttes i jordbruksproduksjonen. Viktigste jordbruksprodukter er rug, solsikkefrø, linfrø, havre, hvete, mais og bygg. Husdyrholdet omfatter særlig storfe, sauer og svin. Melkeproduksjon foregår særlig i nordøst.

Det meste av mineralforekomstene i South Dakota finnes i Black Hills. South Dakota er betydelig gullprodusent. For øvrig finnes næringsmiddelindustri, maskin- og elektroteknisk industri og turisme. Langs Missouri ligger flere dammer som er hovedkilde til elektrisk kraft.

South Dakota kom med i den amerikanske unionen ved Louisiana-kjøpet i 1803. Dakota-territoriet ble opprettet i 1861, og i 1889 ble det delt i statene South og North Dakota. Den viktigste befolkningsøkningen kom som resultat av store gullfunn Black Hills sist i 1870-årene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.