South Carolina, forkortet SC (ofte kalt The Palmetto State), delstat i USA, ved østkysten mellom North Carolina og Georgia; 82 901 km2 med 4 407 700 innb. (2007). Hovedstad: Columbia.

Landskapet kan deles i tre hovedområder: den atlantiske kystslette; forlandet til Appalachene (Piedmont Plateau), og et mindre område lengst nordvest (Blue Ridge) som når opp i selve Appalachene; 1085 moh. i Sassafras Mountain. Kystsletta er lav og myrlendt, med en rekke mindre øyer og sandbanker langs kysten. Piedmont skilles fra kystsletta ved en fallinje som strekker seg i sørvestlig retning gjennom delstaten, og er et bakkelandskap, 100–400 moh., dekket av leirjord. Elvene drenerer fra Appalachene mot sørøst; den mest kjente er Savannah River, 505 km lang, som danner grensen mot Georgia.

Svarte utgjorde majoriteten av befolkningen frem til 1930. Stor utflytting (til nordstatene) har imidlertid redusert de svartes befolkningsandel (43,2 % 1990; 29 % i 2004), 3 % er hispanic; de øvrige hvite. 60 % av innbyggerne bor i byer og tettsteder (2000). Største byer er hovedstaden Columbia, havnebyen Charleston, North Charleston og Greenville. De største kirkesamfunn er Southern Baptists og metodistene.

Tidligere var South Carolina en typisk jordbruksstat, i senere år har industri og turisme overtatt som viktigste næringsveier og inntektskilder. Det dyrkes og eksporteres tobakk, soyabønner, hvete, bomull og mais; dessuten grønnsaker, ferskener og bomull. Stort svine- og fjærkrehold. Av mineraler utvinnes granitt, gull og kaolin. Skogbruk. Fiske etter krabbe, østers og reke drives utenfor kysten. South Carolina har en ledende stilling innen tekstilindustrien; bomull, men også ull og syntetiske fibrer fremstilles og benyttes i konfeksjonsindustrien. Betydelig treindustri med produksjon av papir, tremasse og cellulose, kjemisk og metallindustri. Turisme er også viktig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.