South Carolina

South Carolina.

av . Begrenset gjenbruk

Plassering

av . Begrenset gjenbruk

South Carolina, forkortet SC eller S.C., er en delstat på østkysten av USA, mellom North Carolina og Georgia. Delstaten har et totalt areal på 82 901 km2 og har 5 024 369 innbyggere (US Census, 2017). Hovedstaden er Columbia.

Faktaboks

Uttale
sauþ kærəlˈainə

South Carolina kalles ofte The Palmetto State, etter treet sabal palmettoi delstatens flagg.

Natur

Congaree nasjonalpark er et populært turistmål i sentrale South Carolina, med sumplandskap og løvskog.

av . CC BY 2.0

Landskapet kan deles i tre hovedområder: den atlantiske kystslette; forlandet til Appalachene (Piedmont), og et mindre område lengst nordvest (Blue Ridge) som når opp i selve Appalachene; 1085 moh. i Sassafras Mountain. Kystsletta er lav og myrlendt, med en rekke mindre øyer og sandbanker langs kysten. Piedmont skilles fra kystsletta ved en fallinje som strekker seg i sørvestlig retning gjennom delstaten, og er et bakkelandskap, 100–400 moh., dekket av leirjord. Elvene drenerer fra Appalachene mot sørøst; den mest kjente er Savannah River, 505 km lang, som danner grensen mot Georgia.

Befolkning

Svarte utgjorde majoriteten av befolkningen frem til 1930. Stor utflytting (til nordstatene) har imidlertid redusert de svartes befolkningsandel, som var 43,2 prosent i 1990 og 29 prosent i 2004. I dag utgjør svarte/afroamerikanere 27,3 prosent av befolkningen, mens 5,7 prosent er hispanic og 63,8 prosent regnes som hvite (US Census, 2017).

66,3 prosent av innbyggerne bor i byer eller bymessige strøk (2010). Største byer er hovedstaden Columbia, havnebyen Charleston, North Charleston og Greenville. De største kirkesamfunn er Sørstatsbaptistene (Southern Baptist Convention) og metodistene.

South Carolina sender to senatorer og sju representanter til den føderale kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Tidligere var South Carolina en typisk jordbruksstat, i senere år har industri og turisme overtatt som viktigste næringsveier og inntektskilder. Det dyrkes og eksporteres tobakk, soyabønner, hvete, bomull, mais, grønnsaker og ferskener, foruten et betydelig svine- og fjærkrehold. Av mineraler utvinnes granitt, gull og kaolin. Fiske etter krabbe, østers og reke drives utenfor kysten.

South Carolina har en ledende stilling innen tekstilindustrien; bomull, men også ull og syntetiske fibrer fremstilles og benyttes i konfeksjonsindustrien. Metallindustri, skogbruk og treindustri er også av betydning, med produksjon av papir, tremasse og cellulose.

Historie

Det opprinnelige Carolina ble besøkt av spanske oppdagere tidlig i 1520-årene, av franskmenn senere på 1500-tallet og kolonisert av engelske nybyggere fra midten av 1600-tallet. Området ble delt i South Carolina og North Carolina i 1729. South Carolina ble en delstat i USA i 1788.

Staten hadde en typisk plantasjeøkonomi med bomulls- og tobakksdyrking, og med utstrakt bruk av slaver. South Carolina var den første staten som brøt med Unionen i 1860, da angrepet på Fort Sumter innledet den amerikanske borgerkrigen. South Carolina fikk unngjelde særlig hardt både under krigen og rekonstruksjonsperioden som fulgte. På 1900-tallet fikk South Carolina et mer allsidig næringsgrunnlag.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg