Fra delstatshovedstaden Adelaide.

seraphic06/iStockphoto. Begrenset gjenbruk

South Australia, delstat i Australia, i de sørlige, sentrale deler av kontinentet; 983 482 km2 med 1 607 700 innb. (2008). Hovedstad: Adelaide.

Store deler er et lavtliggende sletteland, med mer enn 80 % av arealet under 300 moh. Sentralt strekker fjellkjedene Mt. Lofty og Flinders (1165 moh.) seg 800 km nordover fra kysten og inn i landet. Høyeste punkt er i Musgrave Ranges lengst i nordvest (1435 moh.). Det meste av innlandet (Outback) er steppe- og ørkenland. Den østlige delen preges av store, hovedsakelig tørrlagte saltsjøer som Lake Eyre (16 muh.) og Lake Torrens. Kystlinjen brytes av de to store, men relativt grunne buktene og Spencer Gulf, og av halvøyene Eyre, York og Fleurieu. Kangaroo Island er Australias tredje største øy. I sørøst meandrerer Murray River inn fra øst, og munner ut i Lake Alexandrina, ved kysten.

Ca. 1/4 er født utenfor Australia. Resten er hovedsakelig etterkommere etter immigranter fra Britiske øyer og Tyskland. Nær 3/4 bor i Adelaide-området. Ca. 25 000 identifiserer seg som tilhørende urbefolkningen.

Til tross for det tørre klimaet er landbruket viktig næringsvei. Mye av jordbruket drives svært intensivt med utstrakt bruk av kunstgjødsel og vanningssystemer langs Murray River. De viktigste jordbruksområdene finnes i den sørøstlige delen og på Eyre Peninsula. Det dyrkes særlig korn (hvete, bygg og havre). I de irrigerte områdene dyrkes sitrus- og andre frukter, grønnsaker og vindruer. Barossa Valley er særlig kjent for sin vinproduksjon. Husdyrholdet er konsentrert til sørøst og inkluderer sau og kveg. Fisket er viktig og omfatter bl.a. 90 % av Australias fangster av tunfisk. I Olympic Dam som er en av Australias største gruvesentre, brytes kobber, uran, gull og sølv. Her finnes de største enkeltstående uranforekomster i verden, og kobberproduksjonen er den nest største i Australia (etter Mt. Isa). Uran brytes også ved Beverly. Opaler brytes ved Andamooka, Coober Pedy og Mintabie. Jernmalm brytes i Middleback Range nord for Whyalla, og gir råstoff til byens jern- og stålindustri. Olje- og gassfelter er bygd ut i Cooper Basin med rørledning fra Gidgealpa til Adelaide, hvor det finnes oljeraffinerier, kjemisk, tekstil- og forbruksvareindustri. Adelaide har også stor sysselsetting i motorkjøretøyer; både General Motors og Chrysler er etablert her. Ellers omfatter industrien en betydelig andel produksjon av maskiner og deler. En ny høyteknologisk industri er utviklet siden slutten av 1980-årene. Turisme er også viktig inntektskilde.

Delstaten har hovedvei- og jernbaneforbindelse med Perth, Melbourne og Sydney. En ny jernbaneforbindelse til Darwin i Northern Territory ble åpnet i 2004.

South Australia ble etablert som britisk koloni 1834, og åpnet for frie bosettere. Kolonien ble ikke brukt som straffekoloni, slik som koloniene på østkysten. Kobberbrytning, korndyrking og ullproduksjon dominerte i South Australias økonomi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.