Faktaboks

Etymologi

Farvannet utenfor Sotenäs heter Soten, trolig dannet av suga (om bølgeslagene)

Smögen
Smögen, et av kommunens mange fiskerleier. I dag et yndet feriemål.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0
Solliden
Kupert landskap i kommunens indre strøk.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Sotenäs er en kommune i Bohuslän i Sverige, på en halvøy ved Skagerrakkysten, cirka 35 kilometer vest for Uddevalla. Arealet er 139 kvadratmeter med 9100 innbyggere (2021). Kommunen har et kupert landskap i innlandet, mens kysten har skjærgård. Skjærgården er vernet som naturreservat. I øst danner den lange og smale Åbyfjorden grense mot Lysekil kommune.

Tradisjonelle næringer er fiske og fiskeindustri, samt steinindustri basert på lokal bohusgranitt. Sommerturismen er blitt stadig viktigere for kommunen. Ved Åbyfjorden ligger dyreparken Nordens ark, som har spesialisert seg på bevaring av truede dyrearter.

Kommunesenteret er Kungshamn, som ligger 15 kilometer nordvest for Lysekil. Kungshamn har fiskehavn med hermetikkindustri. Fra Kungshamn fører bru over til den populære seilerhavnen og feriestedet Smögen. Hunnebostrand og Bovallstrand er andre godt besøkte sommerferiesteder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg