Sota

Sota sæter
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0
Sota Sæter.

Artikkelstart

Sota Sæter er en betjent DNT-hytte i Breheimen, ved sørenden av Liavatnet ca. 30 kilometer sørvest for Bismo. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Skjåk kommune, i Innlandet fylke, 745 meter over havet.

Faktaboks

Også kjent som
Sota Sæter

Sota Sæter er en meget særpreget seter i gjennomført gudbrandsdalsstil. Fra turisthytta er det merkede sommerruter til Nørdstedalseter, Sprongdalshytta, Slæom og Trulsbu.

Navnet

Sota Sæter har navnet etter bygda den lå i tidlig i middelalderen. Sota ble lagt øde under svartedauden, sotten. Sannsynligvis stammer navnet fra den.

Historie

Allerede før svartedauden ble det drevet gårdsbruk i området ved Sota Sæter. Mildere klima gjorde at det den gang var mulig så høyt til fjells. Det er usikkert når den første setra ble bygget. På 1800-tallet var det i hvert fall seter på stedet. I 1894 begynte daværende eier Svein Kvitingen å tilby turister mat og overnatting. Han inngikk også avtale med DNT om å være patentfører i området. I 1935 overtok Edvard Grimstad setra og satte opp flere av bygningene på plassen. Fra 1953 var sønnen Torbjørn Grimstad bestyrer. Han var kunstsmed og har ansvaret for mange av de flotte smijernsdetaljene som preger bygningene.

Flere eiere

Torbjørn Grimstad døde i 1987, og det var fare for at anlegget ville forfalle, siden det var lite tidsmessig og ville være dyrt å oppgradere til dagens standard. Berit Hallen og Gunnar Bugge kjøpte stedet, og foretok en omfattende oppgradering samtidig som de klarte å bevare seterstilen. I 1994 solgte Gunnar Bugge Sota Sæter rimelig til DNT, etter konas død. Foreningen har fortsatt å utvikle plassen og turisthytta har nå 86 sengeplasser. Den er et svært populært utgangspunkt for turer i Breheimen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1997). Hyttene i Jotunheimen : Breheimen og Gausdal Vestfjell. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg