Sosteli

Tuft I i Sosteli.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ødegårdsanlegget i Sosteli.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sosteli er et ødegårdsanlegg fra eldre jernalder i Åseral, Vest-Agder. Stedet ligger ca. 400 m.o.h. og 2 km vest for kommunesenteret Kyrkjebygd. Gårdsanlegget består av flere hustufter (den største ca. 45 m lang), åkrer, gjerdesystemer og gravminner. Sosteli ble arkeologisk undersøkt av Anders Hagen i 1947-1949, og er fremdeles en nøkkellokalitet innenfor nordisk bosetningsarkeologisk forskning. Sosteli var bosatt fra tiden omkring Kr.f. og frem til slutten av folkevandringstid eller senere. Stedet hadde også fast bosetning i middelalderen.

Faktaboks

Også kjent som
Sostelid

Hagens Sosteliundersøkelse var et pionerarbeid for sin tid. Han undersøkte tre hustufter, syv gravminner, flere rydningsrøyser og et anlegg som Hagen tenkte seg var et horg. Utgraveren mente at bosetningen i Sosteli var relativt kortvarig, og at gården kun var bebodd i folkevandringstid. C14-dateringer har i senere tid vist at bebyggelsen tok til allerede omkring Kr.f., og at den trolig også varte ved inn i merovingertid.

Jernalderbosetningen i Sosteli ser ut til å ha bestått av to parallelle langhus (II og IV) og en smie/verkstedsbygning (hus I) litt lenger unna. Denne måten å organisere bebyggelsen på er kjent fra andre områder i eldre jernalder, bl.a. fra Forsand i Rogaland.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg