Sortland tettsted ligger ved Sortlandsundet lengst øst på Langøya, ved Sortlandsbrua over til Hinnøya (Rv. 85). Tettstedet, som strekker seg fra Gambukta i nord til og med boligfeltet Nord-Steiro i sør, er administrasjonssenter i Sortland kommune og viktigste handels- og servicesenter i Vesterålen; likeledes et viktig kommunikasjonssenter. Sortland tettsted har fra 1997 bystatus etter kommunalt egenvedtak.

Tettstedet er kalt «den blå byen ved sundet», et resultat av Sortland kommunes hovedprosjekt i forbindelse med tusenårsmarkeringen 2000 som hadde som formål «å fremme ny kunst, arkitektur, design og økt estetisk forståelse» der ideen om å male byen Sortland blå, er et sentralt element.

I tettstedet kommer dagsavisa Bladet Vesterålen (dekker de fem kommunene i Vesterålen, samt Lødingen og Kvæfjord i Troms) og lokalavisa SortlandsAvisa ut, og her redigeres nettavisa VOL Vesterålen Online som er en felles regional nettavis for lokalavisene i Vesterålen, Lødingen og Kvæfjord (SortlandsAvisa, Andøyposten og Bladet Vesterålen).

I tettstedet ligger Sortland videregående skole. Her åpnet 2014 et større kulturhus, «Kulturfabrikken», med blant annet bibliotek, kino, konferansesenter og Sortland Museum, avdeling av Museum Nord.

Sortland har fast hurtigruteanløp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.