Sophie Scholl

Faktaboks

Født
9. mai 1921
Død
22. februar 1943
Fødested
Forchtenberg
Dødssted
München
Minnesmerke over Sophie og Hans Scholl og gruppen Den hvite rose i München.
Minnesmerke av . Public domain

Sophie Scholl var en tysk antinazistisk aktivist. Sammen med broren Hans Scholl (1918–43) var hun en sentral person i motstandsgruppen Die weisse Rose («Den hvite rose») som var aktiv i München under andre verdenskrig.

Gruppen, som for det meste bestod av studenter, skrev og distribuerte en rekke pamfletter som kritiserte nazismen og oppfordret til motstand mot regimet. Tidlig i 1943 skrev gruppen et flygeblad som oppfordret tyskerne til å styrte Hitler-regimet. Dette flygebladet havnet ved hjelp av motstandsmannen Helmuth James Graf von Moltke i London, og ble lest opp på BBCs radio.

18. februar 1943 ble Sophie Scholl og broren Hans Scholl arrestert av Gestapo etter at de hadde delt ut omlag 1700 flygeblad på Universitetet i München. Det var universitetets vaktmester, Jacob Schmid, som også var SA-medlem, som meldte fra om flygebladutdelingen. Fra 18. til 20. februar ble hun avhørt i Gestapos hovedkvarter i München. 22. februar ble søsknene Scholl og Christoph Probst (1919-1943), et annet sentralt medlem av gruppen, dømt til døden av en domstol i München. Senere samme dag ble alle tre henrettet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg