Sophie Scholl var en tysk antinazistisk aktivist. Sammen med broren Hans Scholl (1918–43) var hun en sentral person i motstandsgruppen Die weisse Rose («Den hvite rose») som var aktiv i München under andre verdenskrig.

Gruppen, som for det meste bestod av studenter, skrev og distribuerte en rekke pamfletter som kritiserte nazismen og oppfordret til motstand mot regimet. Tidlig i 1943 skrev gruppen et flygeblad som oppfordret tyskerne til å styrte Hitler-regimet. Dette flygebladet havnet ved hjelp av motstandsmannen Helmuth James Graf von Moltke i London, og ble lest opp på BBCs radio.

18. februar 1943 ble Sophie Scholl og broren Hans Scholl arrestert av Gestapo etter at de hadde delt ut omlag 1700 flygeblad på Universitetet i München. Det var universitetets vaktmester, Jacob Schmid, som også var SA-medlem, som meldte fra om flygebladutdelingen. Fra 18. til 20. februar ble hun avhørt i Gestapos hovedkvarter i München. 22. februar ble søsknene Scholl og Christoph Probst (1919-1943), et annet sentralt medlem av gruppen, dømt til døden av en domstol i München. Senere samme dag ble alle tre henrettet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.