Sony (kameraer og optikk)

.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Sony-kameraer er kameraer produsert av Sony Group Corporation. Sony ble grunnlagt i 1946, og i 2006 kjøpte de kameradivisjonen til Konica Minolta, to selskaper som hadde fusjonert i 2003 i et forsøk på å øke markedsandelen, uten å lykkes. Fusjonen bidro sterkt til at Sony var det raskest voksende selskapet innen digital speilrefleks mellom 2006 og 2008, og de ble tredje størst i verden i 2008.

Sony Mavica

Innen foto er Sony en av de nyeste aktørene, og entret bransjen da den digitale tidsalderen tok til og de kunne utnytte sin kompetanse innen elektronikk. Sony var riktignok ikke helt uten erfaring; allerede 25. august 1981 hadde selskapet lansert det første elektroniske kameraet; Sony Mavica.

Mavica var en forkortelse for Magnetic Video Camera. Mavica fotograferte med en CCD-sensor, brukte NTSC videosignaler, hadde en oppløsning på 570 x 490 piksler og lagret filene på en 2" diskett. Bildene kunne overføres til og betraktes på et TV-apparat.

Kameraet fikk stor oppmerksomhet verden over og var et varsel om hva som skulle komme, men det ble aldri markedsført og det var først i 1987 at Sony igjen plukket opp ideen og lanserte Mavica som elektroniske kameraer, blant annet i konkurranse med Canon som i 1988 lanserte sitt ION.

Mavica-serien ble en kommersiell suksess, først og fremst fordi kameraene fotograferte på praktiske formater som 3,5" disketter og CD-R-plater. I 1997 kom MVC-FD5 som ble en stor kommersiell suksess, blant annet fordi det fotograferte direkte i det PC-komptaible jpeg-formatet. Selv om lagringsmediene var brukervennlige, gjorde de kameraene forholdsvis uhåndterlige. Da digitaliseringen skjøt fart, ble de gamle lagringsformatene i 1998 forlatt til fordel for minnekort, og kameraene ble mer kompakte.

Sony Alpha

Sony A1 eller Alpha 1 er Sonys toppmodell. Det fotograferer i 50,1 MP og klarer 30 bps i full oppløsning.
Av .

Sony Alpha er et digitalt kamerasystem som ble introdusert i 2006. Det bruker og har videreutviklet teknologien fra Konica Minolta, inkludert Minoltas objektivfatning. Sony brukte allerede merkevaren Alpha i Japan, kameraer som ble solgt i Europa under navnet Dynax og i Nord-Amerika under navnet Maxxum.

I 2013 lanserte Sony verdens første speilløse fullformatskamera, Alpha 7-serien, og som var en naturlig fortsettelse på kamerautviklingen.

Sony og Carl Zeiss

Det tyske Carl Zeiss er blant de mest kjente objektivprodusentene, med historie tilbake til 1856 da det ble etablert av Carl Zeiss for å produsere mikroskoper og reflektometere. Konsernet eies i dag av stiftelsen Carl Zeiss-Stiftung, som også eier Schott AG, en av Europas ledende produsenter av spesialglass. Sony har et utstrakt samarbeid med Carl Zeiss, som også leverer optikk til Sonys Xperia mobiltelefoner.

Sony G Master objektiver

Av .

Selv om Sony har et samarbeid med Carl Zeiss, satser selskapet også sterkt på egenutvikling av objektiver. Denne satsingen har som formål å ligge i forkant av kamerautviklingen og objektivserien kalles Sony G Master. Bortsett fra å konkurrere med Canon og Nikon kan satsingen også være et skritt på veien til en fremtidig frigjørelse fra Carl Zeiss.

Viktige hendelser

  • 1981 Verdens første elektroniske kamera blir presentert, Sony Mavica.
  • 1988 Sony lanserer sitt første elektroniske kamera MVC-C1.
  • 1997 MVC-FD5 som fotograferer direkte i jpeg-format blir en kommersiell suksess.
  • 2006 Sony kjøper kameradivisjonen til Konica Minolta.
  • 2006 Sony lanserer sitt første digitale speilreflekskamera, A100 og det første i Alpha-serien.
  • 2006 Sony lanserer Alpha objektivfatning.
  • 2013 Sony Alpha 7 og 7R fullformat speilløse kameraer lanseres.
  • 2021 Sony lanserer toppmodellen Alpha 1.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg