Sonora

Til høyre for sperringen ligger den meksikanske grensebyen Nogales. Byen grenser til en liten by i Arizona som også heter Nogales.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Sonora er en delstat i nordvestlige Mexico, langs Californiabukta og grensen mot USA (Arizona og New Mexico). Delstaten er 182 052 km2 stor og har 2 850 330 innbyggere (INEGI, 2015). Hovedstad og største by er Hermosillo.

Faktaboks

Uttale
sonˈora

Innenfor kystbeltet, som i nord er preget av ørken (Sonora-ørkenen), hever Sierra Madre Occidental seg til vel 2500 meter over havet. I elvedalene brukes kunstig vanning til dyrking av bomull, hvete, mais, ris, sukkerrør, tomater, alfalfa, soyabønner og sitrusfrukt. Sonora har store kobbergruver (Cananea og Nacozari). Det utvinnes også sølv, gull, grafitt, mangan og molybdenmalm. Husdyrhold og fiske er også viktig. Delstaten har en betydelig industri, i stor grad basert på foredling av landbruksprodukter. I likhet med andre delstater nord i Mexico er det også her blitt etablert en rekke toll- og avgiftsfrie produksjonsanlegg («maquiladoras») for eksport, hovedsakelig til USA.

Med Gadsden-kjøpet i 1854 mistet delstaten om lag ¼ av sitt areal. Den opprinnelige urbefolkningen (blant annet mayo, yaqui og seri) lever i stammesamfunn i ørkenen og i fjellene, langs elveleier og ved Californiabukta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg