Songvår fyr

Songvår fyr utenfor Søgne
.

Artikkelstart

Songvår fyr er en fyrstasjon på Hellersøy, 5 km sør for Ny Hellesund i Kristiansand kommune, i Agder fylke. Den ble opprettet som ledfyr i 1888, automatisert og avbemannet i 1987.

  • Tårnets høyde: 10 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 23,7 meter
  • Lysvidde, ny lykt: 8,6 nautiske mil
  • Lyskarakter, ny lykt: Os WRG 4s

Navnet

Fyrstasjonen ligger sør for øya Songvår og har navn etter denne. Forstavelsen viser muligens til Søgne, tidligere kommune, mens -vår betyr vær/fiskevær.

Historikk

I 1887 skjedde det et dramatisk forlis med 46 omkomne i dette området, og allerede året etter var Songvår fyr på plass for å minske risikoen for flere slike hendelser. Det ble utstyrt som et familiefyr. En 3. ordens lykt blir satt opp i hjørnet på fyrboligen. Fyret fikk tåkesignal i form av en nautofon i 1950. I 1955 ble fyret omgjort fra familiestasjon til tørnstasjon. I 2004 ble fyrlykta slukket og lyset flyttet til et ni meter høyt plasttårn like ved. I 1980 ble Hellersøya fuglereservat med ferdselsforbud mellom 15. april og 15. juli, bortsett fra på veien fra havna til fyret. Dermed har Songvår fyrs venner kunne leie bolighuset av Kystverket og drive stedet som besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg