Songdalen (tidligere kommune)

Faktaboks

Landareal
206 km²
Innbyggertall
6 706 (2019)
Administrasjonssenter
Nodeland
Fylke
Agder (fra 01.01.2020, tidligere Vest-Agder)
Innbyggernavn
songdøl
Målform
nøytral
Kommunenummer
1017 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Rinnan (416 moh.)

Kommunevåpen

Songdalen. Greipstad kirke. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Songdalen var en kommune i Vest-Agder fylke. Den ble i 2020 en del av Kristiansand kommune, etter å ha blitt slått sammen med Kristiansand og Søgne, og ble samtidig en del av Agder fylke. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform.

Songdalen omfattet hele Songdalselvas dalføre ovenfor tettstedet Volleberg vest for Kristiansand, samt heiene omkring. Lengst nordvest omfattet kommunen et område på østsiden av Manflåvannet i Mandalselva.

Songdalen kommune ble opprettet 1964 ved sammenslåing av de tidligere kommunene Greipstad og Finsland (unntatt Klevelandområdet i Mandalen), samt en mellomliggende del, Eikeland krets av tidligere Øvrebø kommune. Songdalen ble 2020 sammen med Søgne slått sammen med Kristiansand; før sammenslåingen hadde Songdalen 6706 innbyggere.

Natur

Berggrunnen i Songdalen er grunnfjell bestående hovedsakelig av ulike typer gneis. Den tidligere kommunen ligger i sin helhet under skoggrensen. Songdalsvassdraget med Songa (Søgneelva) og dens tilløp, som har munning i Høllefjorden i tettstedet Søgne (Tangvall), gjennomløper det meste av den tidligere kommunen.

Befolkning

Nærheten til Kristiansand har helt siden krigen medført en jevn og relativt sterk befolkningsvekst i Songdalen. Det aller meste av den tidligere kommunens befolkning bor i Greipstadområdet i kommunens søndre del. Her ligger alle kommunens tre tettsteder, kommunesenteret Nodeland, Volleberg og Brennåsen. I Finsland ligger mer spredte grender og et innslag av heiegårder.

Næringsliv

Omkring halvparten av de sysselsatte bosatt i kommunen har arbeid i Kristiansand (før 2020). Bare to prosent av Songdalens arbeidsplasser er i primærnæringene (2018). Det er noe korndyrking, men husdyrholdet er likevel klart viktigste driftsform i jordbruket. Det er skogsdrift av betydning. Industrien består særlig av verkstedindustri; ellers noe næringsmiddel- og trelast-/trevareindustri.

Navn og kommunevåpen

Kommunevåpenet (godkjent i 1985) hadde tre gull eikenøtter mellom tre gull eikeblader stilt i trepass mot en grønn bakgrunn; eika er vanlig i den tidligere kommunen.

Navnet er etter Songdalselva. Navnet må ses i sammenheng med Søgne, opprinnelig et elvenavn, Sygna (elva heter i dag Søgneelva i nederste delen). Det kan være en avledning av norrønt súga, ‘suge’. I tillegg til kommunenavnet Søgne har også landskapsnavnet Sogn sin opprinnelse i dette verbet. I disse tilfellene kan navnet settes i sammenheng også med vind og strømmer i kyst- og fjordstrøk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lauvsland, Kristen m.fl.: Finsland, 1959–74, 2 b., Finn boken
  • Mørck, Marit Ljøstad: Greipstad: gård og slekt, 1992-, 2 b., isbn 82-992670-2-1, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg