Faktaboks

Tisza

tysk Theiss

serbisk/kroatisk og rumensk Tisa

Uttale
tˈisa
Szeged
Tisza i Szeged, Ungarn.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Tisza er en elv i Mellom-Europa. Den er Donaus lengste bielv.

Tisza kommer fra Karpatene (Ukraina), flyter gjennom Ungarns sletteland, og opptar bielvene Körös og Mureş, krysser grensen til Serbia og munner ut 35 kilometer nord for Beograd. Elva er 977 kilometer lang. Nedslagsfeltet er 157 100 kvadratkilometer.

Tisza laget tidligere katastrofale oversvømmelser, før den ble regulert på slutten av 1800-tallet. Flere reguleringer ble gjort 1950-årene. I 1973 startet ungarske myndigheter byggingen av Ungarns største kunstige innsjø (Tisza-tó) med et areal på 127 kvadratkilometer for å redusere flomproblemene ytterligere. Det ble også oppført et vannkraftverk. Arbeidet ble fullført på 1990-tallet.

Tiszasjøen er en del av Hortobágy nasjonalpark, som ble etablert i 1972 og som da omfattet 74 820 hektar. Etter 1972 er nasjonalparken blitt utvidet til nesten 81 000 hektar. I 1999 ble den oppført på UNESCOs verdensarvliste. Den kunstige innsjøen er rik på fugleliv og har blitt et viktig stoppunkt og rasteplass for trekkfugler når de krysser Europa. En del av innsjøen har av denne grunn blitt gjort til et naturreservat.

Vannet er tradisjonelt brukt både til kunstig vanning og energiproduksjon. Innsjøen ble sterkt forurenset av blåsyre etter et utslipp fra en rumensk gullgruve i januar 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg