Somalistrømmen er en havstrøm i Indiahavet som følger østkysten av Somalia mellom ekvator og 8–9° nordlig bredde. Strømmen varierer mye gjennom året og er svært avhengig av monsunen.

Faktaboks

Uttale
somˈalistrømmen

Når nordlig halvkule har sommer oppstår sørvestmonsunen, som skaper bevegelse nordøstover i overflaten langs østkysten av Afrika. Resultatet av denne transporten er den mektige Somalistrømmen, som med overflatehastigheter på åtte knop (fire meter per sekund) og volumtransport på opptil 70 millioner kubikkmeter per sekund (70 Sv) har sammenlignbar styrke med Golfstrømmen. I denne perioden er strømmen forholdsvis kald og er preget av oppstrømming nær kysten, som fører til avkjøling og økt biologisk aktivitet langs kysten.

I denne perioden er strømmen forsynt av Den sørlige ekvatorialstrøm (se ekvatoriale strømsystem) og begynner da noe sør for ekvator. Ved 8–9° nordlig bredde deler strømmen seg i en nordøstgående gren og en østgående gren. Den nordøstgående grenen følger langs Den arabiske halvøy som Den østarabiske strømmen og den andre grenen forlater kontinentet østover som monsunstrømmen. Når monsunen snur i september avtar strømmen frem til vintermånedene da den opphører og blir erstattet av en svak sørvestgående strøm. I denne perioden er strømmen varmere og det er ingen oppstrømming langs kysten. Betegnelsen Somalistrømmen blir ofte brukt bare på den nordøstgående strømmen under sørvestmonsunen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg