Somalias utenrikspolitikk

Artikkelstart

Somalias forhold til omverdenen var de første årene etter selvstendigheten særlig preget av den nasjonale ambisjonen om å samle alle somaliskdominerte områder i én stat. Dette fikk regionale følger, spesielt for forholdet til Etiopia, der Somalia gjorde krav på Ogaden-provinsen og invaderte området i 1977.

Samtidig pågikk ennå rivaliseringen mellom supermaktene Sovjetunionen og USA, som begge hadde militærbaser i regionen.

Storpolitisk dimensjon

Den andre sentrale dimensjonen på 1970-tallet var supermaktenes interesser på Afrikas horn under den kalde krigen. Etter militærkuppet i Somalia i 1969 og til Ogaden-krigen i 1977 var det et nært forhold mellom Somalia og Sovjetunionen. Da sovjeterne ved utbruddet av krigen valgte å støtte militærregimet i Etiopia framfor Somalia, brøt Somalia med Sovjetunionen, og opprettet nære forbindelser med USA, som blant annet overtok den sovjetiskbygde flåtebasen i Berbera.

Regional dimensjon

Konflikten mellom Somalia og Etiopia, støttet av henholdsvis USA og Sovjetunionen, fikk også en internasjonal tilleggsdimensjon ved at kubanske styrker ble satt inn mot den somaliske invasjonshæren i Ogaden, som dermed ble slått tilbake. Motsetningene mellom Somalia og Etiopia medførte også at de to statene støttet geriljagrupper i det annet land – og derved ble engasjert i det annet lands borgerkriger.

Forholdet til Kenya har tradisjonelt vært godt, til tross for en betydelig somalisk minoritet i Kenya. Under borgerkrigen i Somalia på 1990-tallet var det periodevis spent ved grensen, som Kenya ved flere anledninger stengte – blant annet for å stanse strømmen av flyktninger. Forholdet mellom Somalia og Kenya forble spent særlig på 2010-tallet, da islamistiske grupper, spesielt al-Shabaab, vokste fram i Somalia, og gjennomførte angrep også i Kenya. Denne konflikten førte på ny til flyktningstrømmer inn i Kenya.

Motsetningen mellom Eritrea og Etiopia på slutten av 1990-årene førte til at begge land søkte allianser blant klangrupper og militser i Somalia, som ledd i posisjoneringen overfor motstanderen.

Internasjonalt samarbeid

Under borgerkrigen hadde ikke Somalia noen legitim regjering som kunne føre en utenrikspolitikk på statens vegne. På 2000-tallet førte overgangsregjeringene en aktiv politikk særlig overfor afrikanske og vestlige land, for å søke politisk, militær og økonomisk støtte til freds- og demokratiseringsprosessen.

Flere land, derunder De forente arabiske emirater, Tyrkia og USA har fra 2010-tallet bidratt til å bygge opp et nytt somalisk forsvar, med politisk støtte blant annet fra FN, EU og AU. Særlig USA bidrar med militært personell. USA er også engasjert i militære angrep mot terrorgruppen al-Shabaab, framfor alt grunnet frykt for at Den islamske stat (IS) skal klare å etablere et baseområde i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg