Somalias geografi

Somalia

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Størstedelen av Somalia er et grunnfjellsplatå som tilhører det afrikanske skjold, og som er dekket av sediment-lag fra trias, jura og kritt.

I nord ligger fjellpartier som hovedsakelig består av prekambriske bergarter. Disse strekker seg fra grensen mot Etiopia i vest til spissen av Afrikas horn i øst. Flere steder når disse fjellene opp i over 2000 meter over havet. Høyeste punkt er Shimbiris, 2407 meter over havet. Nord for fjellene, ut mot Adenbukta, ligger en smal tornekrattdekket kyststripe. Sør for fjellpartiene ligger Haud-platået, som er kjøligere og tørrere enn landet rundt. Landet består ellers for det meste av tørt land med sletter og lave platåer med sedimentære bergarter fra tertiær og kvartær.

Elvene Jubba (Juba) og Wadi Shabelle (Shebelle) kommer fra Etiopia og flyter sørover gjennom landet og munner ut i Indiske hav. Kystsonen i sør har rekker av sanddyner. Utenfor kysten finnes tallrike korallrev. Innlandet består av en bølgende høyslette med dypt nedskårne elvedaler. Ved sørøstkysten er et bredt lavland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg