Størstedelen av landet er et grunnfjellsplatå som tilører det afrikanske skjold, og som er dekket av sediment-lag fra trias, jura og kritt.

I nord ligger fjellpartier som hovedsakelig består av prekambriske bergarter. Disse strekker seg fra grensen mot Etiopia i vest til spissen av Afrikas horn i øst. Flere steder når disse fjellene opp i over 2000 moh. Høyeste punkt er Shimbiris, 2407 moh. Nord for fjellene, ut mot Adenbukta, ligger en smal tornekrattdekket kyststripe. Sør for fjellpartiene ligger Haud-platået, som er kjøligere og tørrere enn landet rundt. Landet består ellers for det meste av tørt land med sletter og lave platåer med sedimentære bergarter fra tertiær og kvartær.

Elvene Jubba (Juba) og Wadi Shabelle (Shebelle) kommer fra Etiopia og flyter sørover gjennom landet og munner ut i Indiske hav. Kystsonen i sør har rekker av sanddyner. Utenfor kysten finnes tallrike korallrev. Innlandet består av en bølgende høyslette med dypt nedskårne elvedaler. Ved sørøstkysten er et bredt lavland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.