Somalias forsvar

US Army Rangers under operasjonen i Mogadishu i 1993 hvor de forsøkte å pågripe opprørslederen Mohamed Farrah Aidid. Operasjonen endte med amerikanske tap, og påfølgende uttrekking. Episoden ble filmatisert i «Black Hawk Down» i 2001.
Av .

Under borgerkrigen i 1991 ble hovedstaden Mogadishu påført store skader. Byen ble modernisert under italiensk kolonistyre, og preget av datidens italienske arkitektur. Mogadishu ble kjent som «Den hvite perle» ved Det indiske hav. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Etter de politiske omveltningene i Somalia i 1991, og statens reelle oppløsning, ble de nasjonale, væpnede styrker oppløst. Ulike klaner og deres militsstyrker kjempet deretter om makten. Til disse hører fra midten av 2000-tallet den islamistiske gruppen al-Shabaab, tilknyttet al-Qaida. Utbryterstatene Somaliland og Puntland etablerte egne militære styrker.

En fredsstyrke satt inn av Den afrikanske union, African Union Mission in Somalia (AMISOM) har siden 2007 bidratt til å bekjempe al-Shabaab og legge til rette for gjenoppbyggingen av et nasjonalt forsvar. Med en ny grunnlov fra 2012 er Somalia en føderativ stat med en sentral regjering som arbeider for å etablere nye statlige funksjoner, herunder et nasjonalt forsvar, Somali National Armed Forces (SNAF). Flere land har bidratt til trening av somaliske styrker, derunder de regionale aktørene De forente arabiske emirater (FAE), Djibouti, Egypt, Qatar, Sudan og Tyrkia. Storbritannia og USA har også bidratt; det samme har EU, med et treningsprogram som først startet i Uganda og fortsatte i Somalia: European Union Training Mission Somalia. FAE har fremmet sine regionale ambisjoner ved å bygge en egen base i Berbera i Somaliland, i strid med den somaliske regjeringens ønsker.

Regjeringsstyrkenes samlede styrketall er 19 800 aktivt personell (2018, IISS). I tillegg kommer en milits som skal integreres i hæren. Somaliland har et samlet styrketall rundt 12 500 aktivt personell, og Puntland omkring 3000 aktivt personell. AMISOM hadde i 2018 en styrke på omkring 21 500 soldater i Somalia.

Etter selvstendigheten i 1960 bygde Somalia opp en av de sterkeste forsvarsstyrkene i Afrika. Oppbyggingen fortsatte etter nederlaget i Ogaden-krigen i 1977–1978, og var midt på 1980-tallet på nærmere 125 000.

Les mer i store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2019). The Military Balance 2019, kapittel 9, Sub-Saharan Africa, sidene 488–489.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg