Soltempelets Orden

Artikkelstart

Soltempelets Orden er en sekt med bakgrunn i tempelriddermystikk og New Age. Bevegelsen ble grunnlagt i Sveits i 1984 og er mest kjent for en serie kollektive selvmord i perioden 1994–1997.

Faktaboks

Også kjent som

Order of the Solar Temple (engelsk)

Ordre du Temple Solaire (OTS) (fransk)

Kollektive religiøse selvmord

Soltempelets Orden var nærmest ukjent for offentligheten inntil massakrene i Sveits og Canada i september og oktober 1994. Blant de 53 døde hadde enkelte kledd seg i kultiske drakter og begått rituelt selvmord. Andre var blitt drept. Lederne Joseph de Mambro og Luc Jouret ble også funnet omkommet. Massakren var lenge planlagt. Ytterligere 21 medlemmer er siden omkommet, senest ved fem selvmord i Canada i mars 1997.

Liv og lære

Soltempelets Orden, som delvis var inspirert av New Age-bevegelsen, la vekt på alternativ medisin og økologisk jordbruk. Sektens forberedelser til verdens undergang skyldtes en sterk frykt for en kommende atomkrig og en økologisk katastrofe. Selvmord ble sett på som en innvielse til neste liv. Etter døden skulle medlemmene få nye «sollegemer», renset for «uren materie».

Den innerste krets

Den innerste krets, den egentlige «Soltempelets Orden», bestod av en losje med hemmelige ritualer, etter forbilder fra essenerne (munkesamfunn på Jesu tid), tempelridderne og rosenkorsordenen. Deres symboler var den røde rosen og korset.

Utbredelse

Soltempelets orden ble hardt rammet av de kollektive selvmordene på 1990-tallet, men har fortsatt en liten tilhengerskare. På begynnelsen av 2000-tallet ble det estimert at bevegelsen hadde mellom 140 og 500 medlemmer, hovedsakelig i Sveits, Canada og Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg