Sokotra

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Sokotra er en øy i Indiahavet som tilhører Jemen. Øya ligger 240 km øst for tuppen av Afrikas horn og 340 km sørøst for Jemen. Sokotra er den største øya i en øygruppe på fire med samme navn. På grunn av sitt unike dyre- og planteliv står øygruppen på UNESCOs verdensarvliste. Øyas hovedstad og største by er Hadibu.

Faktaboks

Uttale
sokˈotra
Også kjent som
arab. Suqutra

Natur

Sokotra er kjent for sitt biologisk mangfold og unike dyre- og planteliv. 37 prosent av øyas plantearter, 90 prosent av øyas krypdyr og 95 prosent av øyas landlevende snegler finnes kun på Sokotra (endemiske arter). I havet finnes et rikt mangfold av korall-, fiske- og skalldyrarter. I tillegg er øya viktig for bestander av land- og havfugler, inkludert flere truede arter. Sokotra er også spesielt kjent for sine drageblodstrær som produserer en blodrød gummiharpiks.

Haggierfjellene, som når opp til cirka 1500 meter over havet, dominerer øyas indre. Kystlinjen består av smale landstriper.

Språk og kultur

Befolkningen på Sokotra er en distinkt etnisk gruppe med et eget språk, soqotri, som er en del av den semittiske språkgruppen. Historisk var befolkningen lenge kristen, men kristendommen ble gradvis erstattet av islam fra 1400-tallet.

Næringsliv

Sokotras innbyggere driver fiske, perledykking og jordbruk i mindre skala. Nomader i innlandet holder husdyr, blant annet kveg. Ghee (klarnet smør), fisk og virak eksporteres fra øya.

Sokotra ble en destinasjon for økoturister og forskere etter Nord- og Sør-Jemen ble slått sammen i 1990. Sokotra flyplass ble åpnet i 1999, noe som gjorde øya mer tilgjengelig for turister. Den relativt nyetablerte turistindustrien ble satt på vent etter krigen i Jemen brøt ut i 2015.

Historie

Sokotra er nevnt i antikke tekster som en kilde til produkter som drageblod, aloe vera, virak og myrra. Fra 1400-tallet var Sokotra en del av Mahra-sultanatet i det sørøstlige Jemen. Unntaket var mellom 1507 og 1511 da portugiserne okkuperte øya. I 1880-årene ble hele Mahra-sultanatet underlagt det britiske Adenprotektoratet. Sultanatet ble imidlertid oppløst i 1967 etter Sør-Jemens selvstendighet. Sokotra ble deretter en del av Sør-Jemen og senere et forent Jemen etter 1990.

I november 2015 ble Sokotra truffet av to sykloner som påførte store skader på øyas infrastruktur. Krigen i Jemen har videre gjort at Sokotra har vært avhengig av bistand utenfra, spesielt fra De forente arabiske emirater (FAE) som også har bygget militærbaser på øya. Utbrytergrupperingen Southern Transitional Council (STC), som støttes av FAE, tok i juni 2020 kontroll over øya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg