Société Nationale Elf Aquitaine

Société Nationale Elf Aquitaine er et tidligere fransk oljeselskap som ble dannet i 1976 ved en sammenslutning av selskapene Elf og Aquitaine, drev også petrokjemisk og kosmetisk industri.

Faktaboks

uttale:
– akitˈɛn

Elf var opprinnelig et varemerke for bensin i statseide ERAP (Entreprise de Recherches et d'Activités Pétrolières), som ble dannet i 1965 ved sammenslutning av flere helt eller delvis statseide selskaper innen petroleumssektoren. Etter hvert ble ERAP kjent som Elf-gruppen. ERAP hadde også aksjemajoriteten i oljeselskapet Société Nationale des Pétroles d'Aquitaine, som ble grunnlagt av Vichy-regjeringen under den annen verdenskrig.

Den franske stat hadde ved fusjonen ca. 70 % eierandel i Elf Aquitaine. I 1990-årene ble selskapet gradvis privatisert og i 2000 overtatt av franske Total, som skiftet navn til TotalFinaElf, fra 2003 igjen Total.

I Norge ble Elf etablert i 1965 og var aktiv innen leteboring og petroleumsutvinning i Nordsjøen, blant annet på Ekofisk- og Frigg-feltene.

Gjennom sitt arbeid som fransk forhørsdommer ble norske Eva Joly i 1990-årene kjent for sin avdekking av korrupsjon i Elf Aquitaine. Saken førte blant annet til at den tidligere franske utenriksministeren Roland Dumas og Elfs tidligere konsernsjef ble dømt til fengselsstraffer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg