Robert Fico, 2016
Robert Fico var blant politikerne som dannet Smer i 1999.

Smer er et sosialdemokratisk og populistisk parti i Slovakia. Partiet har 13 100 medlemmer (2023) og er dermed landets klart største i antall medlemmer. Robert Fico har vært partiets leder siden partiet ble opprettet i 1999. Siden rundt 2005 har Smer vært et av de dominerende partiene i slovakisk politikk.

Faktaboks

Etymologi

slovakisk smer, 'retning'

Også kjent som

Tidligere navn: Smer (1999–2003). Smer – tretia cesta, 'Retning – tredje vei' (2003–2005)

I motsetning til andre sentraleuropeiske sosialdemokratiske partier har Smer venstrepopulistiske trekk. Innad i partiet finnes det ulike fløyer, der de viktigste er den patriotisk-nasjonale og den industriell-økonomiske fløyen. Sterkt pro-europeiske og venstreorienterte miljøer finnes også i partiet.

Partiets offisielle navn er Smer – sociálna demokracia.

Politikk

Den sosioøkonomiske skillelinjen i politikken har spilt en økende rolle i Slovakia utover på 2000-tallet. Smer har stått for en klar politikk der de mener at staten bør ha en viktig rolle i styringen med økonomien, at arbeidstakernes rettigheter skal ivaretas og at velferdsstaten skal være et offentlig ansvar i en blandingsøkonomi. Slik sett har Smer ligget mer til venstre enn mange andre sosialdemokratier i EUs østlige medlemsland. Robert Ficos første regjering (2006–2010) innførte for eksempel klare regler for hvor mange ganger en arbeidstaker kunne få en midlertidig kontrakt før ansettelsen måtte gjøres permanent. Videre gjeninnførte han progressiv beskatning.

Også da Robert Fico tok over statsministerposten etter den høyreliberale Mikuláš Dzurinda i 2012 og Smer hadde rent flertall i nasjonalforsamlingen, ble politikken lagt om. Det ble vedtatt en pensjonsreform i 2012 hvor det offentlige tok tilbake ansvaret for pensjonene etter at en modell delvis basert på privat pensjonsforsikring hadde vist seg å være svært dyr og lite forutsigbar.

Smer er tilhenger av medlemskapet i EU og av Schengensamarbeidet, men ønsker at flere beslutninger skal fattes i medlemslandene og færre på EU-nivå. Smer var svært skeptisk til EUs kvoteordning for en del av flyktningene som kom til Schengenområdet i 2015 og til ytterligere finansiell hjelp til Hellas under gjeldskrisen der samme år. Partiet støtter EUs miljø- og klimatiltak, men bare når de ikke går ut over velferden til innbyggerne i medlemslandene.

I forbindelse med Ukraina-krisen sluttet Smer-regjeringen opp om EUs sanksjonspolitikk og NATOs tiltak, men både Fico og andre politikere fra Smer har hatt en relativt forsonlig tone overfor Russland verbalt. Etter invasjonen av Ukraina i 2022 har Smer i opposisjon vært motstander av at Slovakia skal sende våpen til Ukraina, og partiet er motstander av sanksjoner som slår tilbake på Slovakia. De viktige naturgass-, olje- og atomkraftleveransene fra Russland og den store betydningen av det russiske markedet for Slovakias innbringende bilindustri spiller en viktig rolle for det pragmatiske Smer.

Det finnes ulike ideologiske strømninger innad i partiet. En «patriotisk» og temmelig kulturkonservativ retning står mot en mer økonomisk og pragmatisk orientert fløy, men også kulturliberale, venstreradikale og tilhengere av mer føderalisme på EU-nivå har funnet plass i partiet under Ficos ledelse.

Oppslutning

Valgene til nasjonalforsamlingen Nasjonalrådet har vist jevn framgang siden Smer ble opprettet. Ved valget i 2002 fikk partiet 13,5 prosent av stemmene, i 2006 fikk de 29 prosent. Ved valget i 2010 ble resultatet 35 prosent og i 2012 fikk de 44,5 prosent oppslutning og rent flertall i Nasjonalrådet.

Ved valget i mars 2016 fikk Smer 28,3 prosent og 49 av 150 plasser i Nasjonalrådet. Partiet deltok sammen med SNS, Most-Híd og Sieť i firepartikoalisjonen som ble opprettet våren 2016 under ledelse av Fico. Ved valget i mars 2020 ble Smer nest størst med 18,3 prosent av stemmene. Ved valget i oktober 2023 var Smer tilbake som landets største parti med en oppslutning på 22,9 prosent.

Ved valget til Europaparlamentet i 2014 fikk Smer fem medlemmer, som ble redusert til fire etter valget i 2019. Smers representanter i Europaparlamentet inngår i partigruppa Den progressive alliansen for sosialister og demokrater (S&D).

Historie

Partiet ble opprettet i 1999 da Robert Fico og en del andre medlemmer brøt ut av det sosialdemokratiske Strana demokratickej ľavice (SDL’), som var «etterfølgerparti» etter det slovakiske kommunistpartiet (1939–1990). Siden 1989 hadde to sosialdemokratiske partier i Slovakia slitt med å få oppslutning. Foruten SDL’ fantes det et gjenopprettet historisk sosialdemokratisk parti, Sociálnodemokratická strana Slovenska (SDSS) med Alexander Dubček som leder. Dubček hadde stått i spissen for de tsjekkoslovakiske reformene i 1968 og nøt stor respekt uten at det ga partiet stor oppslutning.

Smer nøt fra første stund godt av at Fico var en av landets mest profilerte og populære politikere, og Smer ble raskt et samlingspunkt for sentrum-venstre i slovakisk politikk. I løpet av 2003–2005 hadde SDL’ og SDSS blitt oppløst og gått inn i Smer. Også en sosialliberal gruppe som brøt ut av SDL’ etter Smer, sluttet seg til det nye partiet.

Under ledelse av Peter Pellegrini brøt en del medlemmer ut i 2020 og opprettet et konkurrerende parti ved navn Hlas – sociálna demokracia ('Stemmen – sosialdemokratiet'). Smer fikk en tilbakegang i meningsmålingene både på grunn av avgangen og etter at Hlas ble opprettet. Likevel har Smer holdt posisjonen som et av Slovakias største partier.

Kontroverser

Første gang Smer var i regjering, var det i en koalisjonsregjering med to mindre populistpartier i 2006. Det ene, Folkepartiet – Bevegelsen for et demokratisk Slovakia (ĽS-HZDS) var organisert rundt den tidligere statsministeren Vladimír Mečiar, og kan karakteriseres som «sentrumspopulistisk». Det andre støttepartiet var høyrenasjonalt og populistisk, Det slovakiske nasjonale parti (SNS). I og med denne regjeringsdannelsen ble Smer suspendert fra sitt medlemskap i Det europeiske sosialistpartiet PES. PES erklærte at SNS var et «politisk parti som egger til, eller prøver å egge opp til rasemessige eller etniske fordommer og rasehat». Smer ble to år senere tatt opp igjen i PES som fullverdig medlem.

Etter drapet på gravejournalisten Ján Kuciak (1990–2018) og kjæresten hans Martina Kušnírová i 2018, ble Smer anklaget av opposisjonen for å ha medvirket indirekte. Kuciak hadde avslørt tette bånd mellom Smer-politikere og innflytelsesrike forretningsfolk, de såkalte oligarkene. Dette førte til at Fico gikk av som statsminister, men ikke som partiformann. Drapet på Kuciak ga partiet en kraftig knekk i oppslutningen blant yngre og urbane velgere selv om anklagene om Smers medvirkning aldri har blitt bekreftet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg