Smørfjord

Artikkelstart

Smørfjord er ei grend på vestsiden av Porsangerfjorden i Porsanger kommune i Troms og Finnmark fylke.

Faktaboks

Etymologi

Smier ved fjord

Også kjent som

nordsamisk Smiervuotna, kvensk Smervuono

Bebyggelse

Smørfjord har i underkant av 100 fastboende og cirka 50 reindriftsutøvere fra reinbeitedistriktet Skuohtanjárga, Karasjok, nær bygda i sommerhalvåret. De har sin sommerboplass på veien mot Kokelv.

Samferdsel

Smørfjord ligger ved E 69 midt mellom Lakselv og Honningsvåg. E 69 er eneste vegforbindelse til Honningsvåg og Nordkapp på Magerøya.

Veien går under Skarvberget til Repvåg. Skarvbergunnelen er 2920 meter lang og ble åpnet i 1968. Tunnelen skal erstattes av en ny 3470 meter lang tunnel som skal stå ferdig i 2021.

Næringsliv og kultur

Fra gammelt av var det tradisjon for bytting av varer og tjenester mellom de fastboende sjøsamene og reindriftssamene som bodde i bygda i sommerhalvåret, med sine reinflokker som var på sommerbeite ute ved kysten. På samisk kalles dette for verddevuohta, som kan oversettes til «venn» eller «gjestevenn» og de kalte hverandre for verdde.

Med moderniseringen av samfunnet, ikke minst innen reindriften, forsvant en del av denne tradisjonen. Byttehandelen som det hadde vært tradisjon for i generasjoner ble det mindre av, noe som også forsterket konfliktnivået mellom fastboende og reindriftsutøverne i området.

I dag er det fellesskole for distriktet i Olderfjord, men tidligere var det egen skole i Smørfjord med et privateid internat for de som hadde lang vei til skolen. Stedet hadde også egen butikk, nærmeste butikk i dag er i Olderfjord, hvor det er postkontor og bensinstasjon.

Av næringsvirksomhet i eldre tider var en kombinasjon av fiske og småbruksdrift, i tillegg til at noen også hadde rein. Smørfjord har hatt eget fiskebruk som ved hjelp fra kommunen fortsatt er i drift. Det har også vært fiskematfabrikk, og i dag er det bygd opp et sjøsamisk tun, som er åpent om sommeren, med egen kiosk. Den siste som drev med sauehold la ned driften i 2004. Noen få driver enda med fiske.

Navn

Smiervuotna er det opprinnelige samiske navnet, i tillegg til det kvenske navnet Smervuono og det norske navnet Smørfjord. Vuotna er fjord på samisk og en antar at smier kan knyttes til ordet smierru som betyr skjør eller sprø, eller til smiergas; knakende lyd.

Kart

Smørfjord
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg