Slitu

Artikkelstart

Slitu er et tettsted i Indre Østfold kommune i Viken. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,7 km², og har 769 innbyggere (2020).

Faktaboks

Innbyggertall
769 (SSB, 2020)
Landareal
0,7 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
0122 Slitu

Slitu ligger mellom tettstedene Askim og Mysen.

Slitu jernbanestasjon fra 1882 ligger på Østfoldbanens østre linje. På Sletner, like nord for tettstedet, er gjort det største myntfunnet fra folkevandringstiden i Norge. På Tenor i sør finnes en kirkeruin fra middelalderen.

Navnet er ikke sikkert tolket. Det kan komme av norrønt slétta, «slette». Det kan også komme fra et tapt elvenavn, Slita, «den som sliter, river (med seg jord)».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tom Schmidt

D. A. Seip stilte seg kritisk til den oppgitt tolkningen av navnet allerede i Aschehougs leksikon (4. utg. 1960, bd. 16 s. 698) og betegnet den som "usikker". Slik også i 5. utg. (1971). Tolkningen ble på språklig grunnlag avvist av professor Kåre Hoel i en artikkel fra 1985 (i Studier over bustadnavn fra Østfold). Hoel viser at navnet er dativ entall av et kortstavet norrønt slita f., 'riving, sliting', og han argumenterer for at navnet sikter til "et vesentlig trekk ved en del av eiendommen: jorda som sterkt 'opprevet', 'forrevet', 'slitt ned'. Det kan imidlertid også være at det opphavlig er tale om et elvenavn Slita, "den som har slitt eller sliter, river (med seg jord)".

skrev Geir Thorsnæs

Forklaringen av navnet i SNL bygger på Norsk Stadnamnleksikon (NSL), 4. utgave (1997), 4. opplag (2015). Tolkningen her bygger på en skrivemåte fra rundt 1400, i Sletto, av norrønt slétta, 'slette', og forklares her som "en uvanlig overgang fra av e til i".

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg