Slick Rick

Faktaboks

Slick Rick

Richard Martin Lloyd Walters

Født
14. januar 1965, London, England
Slick Rick, 2009 Fresh Fest concert i Los Angeles, California

Slick Rick er en britisk-amerikansk rapper, produsent og låtskriver.

Slick Rick kom til USA som 12-åring, hvor han vokste opp sammen med sin britisk-jamaicanske familie i Bronx i New York. Han platedebuterte på Doug E. Fresh and the Get Fresh Crew sin single The Show fra 1985. Singlens b-side La Di Da Di, der Slick Rick rapper over en melodi beatbokset frem av Doug E. Fresh, har i etterkant blitt en av rapmusikkens mest kjente låter, mye takket være de mange artistene som senere har samplet denne sangen.

I 1988 utga Slick Rick albumet The Great Adventures of Slick Rick, som i dag er regnet for å være en av hiphopmusikkens store klassikere. Albumet er spesielt lovpriset på grunn av Slick Ricks egenskaper som historieforteller, noe som kommer godt frem i låter som Children’s Story, Mona Lisa og The Ruler’s Back.

I 1990 ble Slick Rick dømt til fem år i fengsel for mordforsøk på sin egen fetter, samt enkelte brudd på oppholdstillatelsen i USA. Han utga albumet The Ruler’s Back mens han var ute på kausjon i 1991, og albumet Behind Bars i 1993 mens han var i fengsel. Begge platene skuffet både artistisk og kommersielt sett.

I 1999 kom Slick Rick med sitt fjerde og foreløpig siste album, The Art of Storytelling. Albumet, som hadde bidrag fra blant andre OutKast, Nas og Snoop Dogg, mottok svært gode kritikker og ble en etterlengtet opptur for rapperen. Salgsmessig var det også en suksess, da det, i likhet med hans debutplate, solgte til platinaplate i USA.

I 2008 ble Slick Rick hedret på fjernsynskanalen VH-1s Hip Hop Honors (mellom 2004 og 2010 var Hip Hop Honors et årlig show som hyllet viktige artister og aktører innen hiphop-kulturen). Slick Rick har også blitt trukket frem som en viktig inspirasjonskilde av en lang rekke rappere, deriblant Chamillionaire, Ghostface Killah, Jay-Z og Mos Def.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg