Slettnes fyr

Slettnes fyr og tilhørende bygninger, august 2019.
Slettnes fyr
Slettnet fyr, Norges nordligste fastlandsfyr.

Artikkelstart

Slettnes fyr er en fyrstasjon, fem kilometer fra sentrum i Gamvik kommune, Troms og Finnmark fylke. Den ble opprettet som kystfyr i 1905, automatisert i 1986 og avbemannet i 2005.

  • Tårnets høyde: 39 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 44 meter
  • Lysvidde: 17,6 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fl W 20s

Norges nordligste fyrstasjon på fastlandet var en av de siste i landet som ble avbemannet, og er den eneste med støpejernstårn i Finnmark.

Navnet

Fyrstasjonen ligger på neset Slettnes som er slett, flat.

Historikk

Slettnes ble opprettet for å få skipstrafikken utenom de farlige grunnene ved Korsbøan og Tørrbøan. Byggingen av fyret tok to år. Fyrvokterboligen var stor for å få plass til en fyrvokter og en assistent med familier, og en enslig reserveassistent. Tårnet var av støpejern og 35,8 meter høyt. Fyret fikk montert et tåkesignal, en nautofon i 1922.

Høsten 1944 sprengte tyske soldater nesten hele fyrstasjonen, bare de ti nederste ringene i tårnet sto igjen. Etter krigen ble fyrstasjonen bygget opp igjen med et tre meter høyere tårn.

Gjenoppbygging

Bygningene sto ferdige i 1948. I 1949 ble tåkesignalet forsterket og i 1955 fikk Slettnes et nytt radiofyr. Det hadde kjenningssignal SN og rekkevidde 50 nautiske mil. Radiofyret ble nedlagt i 1999. I 1956 fikk fyret elektrisitet fra det lokale nettet og i 1973 ble det gjort om til tørnstasjon. Fyret ble fredet av Riksantikvaren i 1998. Etter at det ble avbemannet har Gamvik museum leid fyret av Kystverket og tilbyr både mat, overnatting og guiding.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg