Slavomir Rawicz, polsk offiser, forfatter av romanen The Long walk, bygd på hans egne opplevelser under andre verdenskrig.

Rawicz tjenestegjorde som kavalerioffiser i den polske armeen under Tysklands overfall i 1939. Vendte etter kapitulasjonen hjem til fødebyen, den i dag hviterussiske byen Pinsk, der han ble arrestert og anklaget for spionasje av sovjetiske militære som var rykket inn i byen. Deportert til en fangeleir i nærheten av Jakutsk i Sibir; herfra flyktet han under en snøstorm sammen med flere østeuropeiske medfanger. Etter en utrolig vandring sørover gjennom Sibir, deretter gjennom den mongolske Gobi-ørkenen og til slutt over Himalaya kom Rawicz sammen med tre overlevende til India og fikk medisinsk pleie.

Etter rekonvalesensen var Rawicz en tid instruktør for polske styrker i Palestina. Han kom deretter til Storbritannia, der han tjenestegjorde i RAF til krigens slutt, stiftet familie og bosatte seg. I 1956 utga han romanen The Long walk, der han skildrer sin egen flukt. Boka ble en stor suksess i den vestlige verden, og er oversatt til et tjuetalls språk. Den kom på norsk året etter under tittelen Desperat flukt.

Gjennom hele sin levetid avslo Rawicz tilbud om å filmatisere romanen, da han av hensyn til sine medfanger ikke ville bidra til å romantisere historien. I 2010 kommer den første filmatiseringen (under tittelen The Way back), ved den australske regissøren Peter Weir.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.