Slavomir Rawicz

Faktaboks

Slavomir Rawicz

Sławomir Rawicz

født:
1. september 1915, Pinsk, Hviterussland
død:
5. april 2004, Nottingham, Storbritannia

Slavomir Rawicz var en polsk offiser under andre verdenskrig, best kjent for skildringen av sin flukt fra en sovjetisk fangeleir i Sibir.

Andre verdenskrig

Rawicz tjenestegjorde som kavalerioffiser i den polske armeen under Tysklands overfall i 1939. Etter kapitulasjonen vendte han hjem til fødebyen, den i dag hviterussiske byen Pinsk, der han ble arrestert 10. novewmber 1939 og anklaget for spionasje av sovjetiske militære som var rykket inn i byen. Rawicz ble deportert til en fangeleir i nærheten av Jakutsk i Sibir; herfra flyktet han under en snøstorm sammen med flere østeuropeiske medfanger i 1941. Etter en utrolig vandring sørover gjennom Sibir, deretter gjennom den mongolske Gobi-ørkenen og til slutt over Himalaya kom Rawicz sammen med tre overlevende til India og fikk medisinsk pleie.

Etter rekonvalesensen var Rawicz en tid instruktør for polske styrker i Palestina. Han kom deretter til Storbritannia, der han tjenestegjorde i RAF til krigens slutt, stiftet familie og bosatte seg.

The long walk

I 1956 utga han romanen The Long walk, der han skildrer sin egen flukt. Boka ble en stor suksess i den vestlige verden, og er oversatt til et tjuetalls språk. Den kom på norsk året etter under tittelen Desperat flukt.

Gjennom hele sin levetid avslo Rawicz tilbud om å filmatisere romanen, da han av hensyn til sine medfanger ikke ville bidra til å romantisere historien. I 2010 kom den første filmatiseringen (under tittelen The Way back), ved den australske regissøren Peter Weir.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg