Slavomir Rawicz, polsk offiser, forfatter av romanen The Long walk, bygd på hans egne opplevelser under andre verdenskrig.

Rawicz tjenestegjorde som kavalerioffiser i den polske armeen under Tysklands overfall i 1939. Vendte etter kapitulasjonen hjem til fødebyen, den i dag hviterussiske byen Pinsk, der han ble arrestert og anklaget for spionasje av sovjetiske militære som var rykket inn i byen. Deportert til en fangeleir i nærheten av Jakutsk i Sibir; herfra flyktet han under en snøstorm sammen med flere østeuropeiske medfanger. Etter en utrolig vandring sørover gjennom Sibir, deretter gjennom den mongolske Gobi-ørkenen og til slutt over Himalaya kom Rawicz sammen med tre overlevende til India og fikk medisinsk pleie.

Etter rekonvalesensen var Rawicz en tid instruktør for polske styrker i Palestina. Han kom deretter til Storbritannia, der han tjenestegjorde i RAF til krigens slutt, stiftet familie og bosatte seg. I 1956 utga han romanen The Long walk, der han skildrer sin egen flukt. Boka ble en stor suksess i den vestlige verden, og er oversatt til et tjuetalls språk. Den kom på norsk året etter under tittelen Desperat flukt.

Gjennom hele sin levetid avslo Rawicz tilbud om å filmatisere romanen, da han av hensyn til sine medfanger ikke ville bidra til å romantisere historien. I 2010 kommer den første filmatiseringen (under tittelen The Way back), ved den australske regissøren Peter Weir.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.