Skua

Blackburn Skua var et britisk toseters jager- og stupbombefly brukt av den britiske marinen under andre verdenskrig. Skua var det første monoplan som ble operativt i den britiske marinen, og det første stupbombeflyet produsert i Storbritannia.

Historie

Blackburn Skua.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Skua fløy første gang 9. februar 1937, og de til sammen 190 flyene som ble produsert ble levert den britiske marinen mellom oktober 1938 og mars 1941. I 1941 var allerede flytypen utdatert og ble erstattet i sin primære rolle samme år.

I en ellers lite suksessfull karriere utmerket flytypen seg som stupbomber den 10. april 1940. Fra Orknøyene fløy 16 Skua til Bergen, hvor de bombet og senket den tyske krysseren Königsberg, og tilbake igjen med tap av bare ett fly. Königsberg var det første fiendtlige overflatekrigsskip senket av britiske fly under andre verdenskrig.

Spesifikasjoner

Blackburn Skua var utstyrt med en Bristol Perseus XII nisylindret stjernemotor med en ytelse på 890 hestekrefter, og flyet var utrustet med fire 7,7-millimeter mitraljøser i vingene og én mitraljøse på en bevegelig affutasje i akterenden av cockpiten. Som stupbomber kunne den bære én 500-punds (227 kilogram) bombe under skroget.

  • Vingespenn: 14,07 meter
  • Lengde 10,85 meter
  • Maksimal startvekt: 3732 kilogram
  • Topphastighet: 362 kilometer i timen ved 6500 fot (1980 meter)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg