Skomvær fyr

Det er ikke ofte det er så rolig som dette rundt Skomvær fyr.
Skomvær fyr
Av .
Det er overraskende frodig rundt Skomvær fyr, som ligger på en forblåst øy i Røst kommune ytterst i Lofoten.
Skomvær fyr
Av .

Artikkelstart

Skomvær fyr er en fyrstasjon på nordsiden av øya Skomvær i Røst kommune, Nordland. Den ble opprettet som kystfyr i 1887, automatisert og avbemannet i 1978.

  • Tårnets høyde: 31,7 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 47 meter
  • Lysvidde: 18,7 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fl (2) W 30s

Fyrstasjonen er udødeliggjort i «Skomværsvalsen», med tekst av Erik Bye og melodi av Bjarne Amdahl, men også gjennom kunstneren Theodor Kittelsens tegninger. Kittelsen bodde på Skomvær fyr fra 1887 til 1889.

Navnet

Fyret har fått navn etter øya det ligger på, men betydningen er usikker. Mest sannsynlig kommer navnet av ordet skum (fra brenningene).

Historikk

Skomvær fyr fotografert av Anders Beer Wilse i 1930. Håndkolorert.
Av /Norsk Teknisk Museum.

Fyrstasjonen, som ligger vel 17 kilometer sørvest for hovedøya i Røst kommune ble bygget for å veilede den økende kysttrafikken, blant annet den viktige trelasthandelen fra Arkhangelsk. Det tok tre somre å bygge det store anlegget, som ble bemannet med én fyrvokter og to assistenter; alle med sine familier. I toppen av det høye støpejernstårnet ble det plassert et lyktehus med en førsteordens lykt. Skomvær kunne være isolert i dagevis når storm og uvær herjet i det urene farvannet mellom øyene. Fyret var allikevel sterkt etterspurt som arbeidsplass siden fyrbetjeningen den gang ble lønnet etter fyrlysets styrke, og Skomvær lå høyt på denne lista.

Besøksfyr

I 1932 fikk Skomvær fyr et bifyr og et kraftig tåkesignal. Fyret ble endret fra familiestasjon til tørnstasjon i 1957 og ble samtidig elektrifisert med strøm fra dieselaggregater. I 1959 ble det installert et radiofyr, med kjenningssignalet SK og en rekkevidde på 70 nautiske mil. Radiofyret ble nedlagt i 1999, men sender fremdeles DGPS-signaler. I 1974 ble tåkesignalet fra 1932 bygget om og forsterket. Etter at fyret hadde stått tomt i mange år ble det pusset opp av Kystverket og leid ut til kunstnerkollektivet Røst AiR (Artist in Residence) som tar imot både kunstnere og turister på fyret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Birger Bjørkhaug og Sven Poulsson (1986). Norges fyr. Fra svenskegrensen til Stad, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg